Vrouw met diabetes is minder tevreden met seksleven

Thinkstock
Vrouwen van middelbare leeftijd die aan diabetes lijden, vinden seks veel moeilijker dan hun leeftijdsgenoten zonder de aandoening. Nochtans zijn ze even geïnteresseerd in seks.

Van mannen met diabetes is al langer geweten dat zij extra vatbaar zijn voor seksuele problemen, met impotentie in het bijzonder. Van het seksleven van vrouwen met de aandoening was tot nog toe echter maar weinig geweten. "Het kreeg nog maar weinig aandacht, zeker bij oudere vrouwen", bevestigt onderzoeksleidster dr. Alison Huang van de University of California.

Ontevreden
Om daar verandering in te brengen, voerden Huang en haar collega's een enquête uit bij zo'n 2.300 vrouwen tussen 40 en 80 jaar. Ongeveer 6 procent daarvan werd met insuline behandeld voor diabetes, terwijl 15 procent de ziekte had, maar geen insuline kreeg. De rest had geen diabetes.

Al snel bleek er een duidelijk verband te zijn tussen diabetes en ontevredenheid met het seksleven. Meer dan één derde van de vrouwen die een insulinebehandeling volgden, bleken namelijk 'matig' of 'zeer' ontevreden te zijn op seksueel vlak.

Bovendien kwam hetzelfde resultaat naar voren bij een kwart van de diabetische vrouwen die geen insuline gebruikten. Ter vergelijking: minder dan één op de vijf vrouwen zonder de ziekte, bekende hetzelfde.

"Nochtans is het niet zo dat vrouwen met diabetes minder of niet geïnteresseerd zijn in seksuele activiteiten", beklemtoont dr. Huang. "De vrouwen toonden even veel interesse en hadden even veel seks als vrouwen zonder diabetes", vertelde ze aan Reuters Health.

Klachten
"Het verschil is dat vrouwen met diabetes veel meer last hebben van seksuele problemen." Zo klaagden degene die insuline namen veel meer over problemen met orgasmes dan vrouwen zonder diabetes.

Hoe dat komt, moet je volgens dr. Huang zoeken bij de zenuwschade (door een verhoogde bloedsuikerspiegel) en bij de complicaties die gepaard gaan met de ziekte. Veel vrouwen met diabetes krijgen namelijk last van hart- en nierziektes. "Die extra en constante last zorgt ervoor dat ze minder vaak seks hebben dan de doorsnee vrouw van hun leeftijd, of er niet van kunnen genieten", aldus Huang.

"Ik denk dat je als diabetische vrouw vooral moet proberen om complicaties te voorkomen. Dat kan ook seksuele problemen tegenhouden", meent Huang. Een aangepast dieet voor diabetici en regelmatige lichaamsbeweging kunnen volgens haar het risico verlagen.