Vraag aan de dermatoloog: verbrand je minder snel als je al bruin bent van de zonnebank?

Getty Images
Menig vrouw laat zich weleens verleiden om haar melkflessen en co eerst van een bruin laagje te voorzien vooraleer ze in de zon gaat. Maar is dat wel zo’n goed idee? Wij vroegen het aan onze dermatoloog.

Dokter Thomas Maselis, dermatoloog: “Het is een fout idee dat je jouw winterbleke huid op een zonvakantie kan voorbereiden door enkele zonnebankkuren te doen. De zonnebank zorgt er dan wel voor dat je een gebruinde huid krijgt, maar ze geeft je amper bescherming tegen het verbranden van de zon. De oorzaak vind je bij het type straling die een zonnebank afgeeft. De zonnebank geeft vooral UVA-stralen af. Stralen die inwerken op het pigment en dus voor een bruin kleurtje zorgen. Straling die tevens voor verslapping van de huid zorgen en dus voor vroegtijdige rimpels. Het zonlicht daarentegen bevat zowel uv A- als uv B-stralen. Het zijn de uv B-stralen die ervoor zorgen dat onze opperhuid dikker wordt waardoor je dus beter beschermd bent tegen het zonlicht, iets wat bij een zonnebankkuur ontbreekt. Dus ook al ben je bruin van de zonnebank, smeren blijft de boodschap om verbranding tegen te gaan.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Verborgt

  Ik heb altijd een hemd of T-shirt aan. Ook aan het zwembad. Zwemmen doe ik toch niet.

 • karel vandamme

  @Inge van Thillo: Ik ben toch eerder geneigd om de dermatoloog te volgen...

 • Alain Pattyn

  "melkflessen" ?????

 • Inge Van Thillo

  Die dermatoloog kan zeggen wat hij wilt, het helpt WEL! Ik doe het al jaren en het is een groot verschil ten opzichte van een winterblanke huid!