Voorlopig geen verbod op onkruidverdelger Roundup in België

PHOTO_NEWS
Sinds gisteren mag onkruidverdelger Roundup niet langer in vrij vekocht worden in Franse tuincentra, maar een verbod komt er in ons land voorlopig niet. Dat meldt Radio 1.

Frankrijk kondigde gisteren aan dat Roundup niet meer aan particulieren verkocht mag worden. Ook Nederland wil het product in de toekomst gaan verbieden.

In maart meldden onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de onkruidverdelger kankerverwekkende stoffen zou bevatten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) voert momenteel een grondig onderzoek naar het product.  De resultaten van het onderzoek door de EAV zullen eind augustus bekend zijn. De Europese Commissie dient daarna te beslissing of glyfosaat al dan niet wordt verboden. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid controleert elke nieuw voorgestelde substantie, om de 10 jaar volgt een herevaluatie.

Het Ministerie van Volksgezondheid wacht op die resultaten, die deze zomer worden verwacht. "Zodra we de Europese assessment hebben ontvangen, gaan we in België ons standpunt innemen", zegt Sven Heyndrickx van FOD Volksgezondheid. De FOD Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu oordeelde in mei dat er in dit stadium onvoldoende redenenen zijn om over te gaan tot een inperking of een verbod op de verkoop van glyfosaat. Dat advies is in de tussentijd niet gewijzigd.

Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio dringt aan op een verbod van glyfosaat. Ook een aantal milieuorganisaties schreven eind vorige maand een brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Landbouw Willy Borsus om hun ongerustheid uit te drukken.

 In maart van dit jaar kwam glyfosaat in de actualiteit nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vijf herbiciden als "waarschijnlijk" of "mogelijk" kankerverwekkend voor de mens hadden verklaard. De herbicide glyfosaat, een van de meest gebruikte ter wereld, en de insecticides malathion en diazinon werden geklasseerd als "waarschijnlijk kankerverwekkend" voor de mens, ook al zijn de bewijzen beperkt, aldus het internationaal kankeronderzoekscentrum (IARC) met zetel in Lyon.