Voorkamerfibrillatie treft elk kwartier een landgenoot, wat is het juist?

Shutterstock/nina.be
Het aantal Belgische patiënten met voorkamerfibrillatie (VKF) zal tegen 2050 verdubbelen tot 300.000, voorspellen cardiologen. VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis in ons land, waaraan zo’n 40.000 Belgen lijden zonder het zelf te weten. Dat maakt de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) bekend n.a.v. de 10e verjaardag van de Week van het Hartritme. Maar wat is VKF net?

De aandoening ‘voorkamerfibrillatie’ doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar toch is het wereldwijd de meest voorkomende hartritmestoornis. Ook in ons land, vooral dan in de categorie 65-plussers. “Het is een aandoening waarbij het hart onregelmatig en te snel klopt”, legde dr. Yves Vandekerckhove, diensthoofd cardiologie van het AZ Sint-Jan in Brugge en voorzitter van de Belgian Heart Rhythm Association, eerder al uit aan onze krant. “Wie de diagnose krijgt, loopt daarom niet noodzakelijk een gezondheidsrisico. Maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op complicaties zoals trombose, hartfalen, een beroerte of zelfs dementie. In totaal zijn er in België zo’n 5.000 beroertes per jaar door VKF, waardoor het toch geen banale aandoening meer is.”

Ook jongeren kunnen de diagnose krijgen, maar lopen veel minder risico op complicaties, vervolgt de cardioloog. “In de categorie 65-plussers krijgt 1 op de 15 volwassenen ermee te maken en stijgt de kans op een beroerte jaarlijks structureel met 5 à 10%. Bij ouderen vanaf 80 loopt het aantal patiënten op tot meer dan 1 op de 10.”

Welvaartsziekte

Doordat het aantal ouderen toeneemt, stijgt ook het aantal patiënten. Tegen 2050 zullen naar schatting dubbel zoveel mensen aan VKF lijden. Dat komt mogelijk ook door onze levensstijl, zegt cardioloog Vandekerckhove. “We zien dat het aantal patiënten vooral in westerse landen stijgt, wat doet vermoeden dat het om een welvaartsziekte gaat.” Hij roept 65-plussers dan ook op om naar de huisarts te gaan voor een screening. “Ook al ben je gezond, je laat toch ook je bloeddruk en je cholesterol controleren?” Het voornaamste symptoom van de ziekte is een onregelmatige hartslag, maar ook hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid. Toch zijn heel wat slachtoffers zich van geen kwaad bewust. 

De Week van het Hartritme vindt plaats tussen 17 en 21 juni. Tijdens de actieweek kunnen mensen zich gratis laten screenen in meer dan 90 ziekenhuizen. Meer info: mijnhartritme.be.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy De Coninck

  Ik heb het ook gehad na het drinken van teveel alcohol ,sindsdien nooit meer teveel gedronken ,bij cardioloog geweest heeft vastgesteld dat dat de oorzaak was,opdracht gekregen wandel tenminste 2x 6 km wandelen ,eventueel 4x 3km en blijven bewegen

 • sofie gysemans

  Heb ook hartritmestoornissen en ben 38 jaar. Soms is het echt zeer vermoeiend en zo erg dat ik men hart zo voel te keer gaan dat ik er een paniekaanval van krijg. Mag me ook niet te veel opboeien en moet stress vermijden.

 • jan desimpel

  Apocard, dat klopt..maar de cardioloog zegt dat het toch nog terugkomst..niet erg moedgevend..

 • gustaaf Van Bever

  En zeker een bloedverdunner .( bloedklonter vermijden ) . op doktersvoorschrift natuurlijk..

 • jos beverke

  Melanie Degucht als die natuurlijk nog beschikbaar is in de apotheken wat sedert enige tijd niet meer het geval is!(ref. Apocard retard 150mg)