Volgens een studie overleven vrouwen eerder een apocalyps dan mannen

Unsplash
Moest er een apocalyps plaatsvinden, dan zouden meer vrouwen het kunnen navertellen dan mannen. Dat zegt althans een nieuwe studie van de universiteit van Southern Denmark. Vrouwen het zwakke geslacht? Bijlange niet.

De wetenschappers kwamen tot die conclusie nadat ze de belangrijkste periodes van hongersnood en plagen bestudeerd hadden in de afgelopen 300 jaar. Zo werden onder andere de sterftecijfers van de aardappelziekte die in Ierland halfweg de 19e eeuw een hongersnood veroorzaakte, de mazelenepidemie in IJsland in 1842 en 1882 en de Holodomor, de hongersnood onder Stalin die plaatsvond in Oekraïne in 1933, onder de loep genomen.

Wat bleek nu? Ongeacht leeftijd, (over)leefden vrouwen langer dan mannen tijdens deze periodes van rampspoed. Dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen (in ons land worden vrouwen gemiddeld 83,16 jaar en mannen 78,55 jaar) is al langer geweten, maar het is de eerste keer dat bewezen wordt dat vrouwen zelfs mits een hongersnood of oorlog langer leven.

Baby

“Dat vrouwen langer leven, is zelfs al merkbaar als ze nog maar een baby zijn. Als je kijkt naar de sterftecijfers van baby’s doorheen de jaren, overleven meisjes moeilijke omstandigheden en pak meer in vergelijking met jongens,” aldus één van de auteurs van de studie. 
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Buitink

  De voorbeelden die men aanhaalt, zijn zeer (bio)logisch te verklaren. Wat hongersnood betreft heeft de man sowieso een grotere behoefte en nood aan voedsel door de snellere stofwisseling. Idem met de epidemie, sneller metabolisme waardoor mannen vaak vatbaarder zijn.

 • Eida Lam

  Hoe belachelijk? Waar was de controle groep? Met welke apocalyps werd dit dan vergeleken? De voorbeelden die werden aangehaald zijn misschien rampen en oorlogen maar geen apocalypsen...dat is belachelijk.

 • Lydia Appelmans

  Dat is toch al lang geweten. Als een prematuurtje een meisje is heeft het ook grotere overlevingskansen. Een vrouw geeft ook veel minder vlug op....omdat ze wel moet. Teveel mensen rekenen op haar.

 • Tom Van Calster

  Echt of wat ? Overleven er meer vrouwen in een oorlog ? HOE ZOU DAT NU TOCH KOMEN ???

 • Johan Vercarre

  Als man is dit voor mij alvast goed nieuws. Hopelijk moet ik niet te lang meer op deze door en door slechte wereld rondlopen.