Exclusief voor abonnees

Voedingssupplementen verkopen als zoete broodjes: “Ronduit absurde trend”

Getty Images
De verkoop van voedingssupplementen is voorbije twee jaar met 62% gestegen, zo becijferde de online apotheek NewPharma. “Absurd”, vindt voedingsdeskundige Patrick Mullie. “Pure geldverspilling, en je kan er zelfs ziek door worden.”

Wat slikken we zoal?

Een pilletje om de mentale focus te bevorderen, een poedertje om de spijsvertering te vergemakkelijken of een kauwtablet voor een sterk beendergestelsel: geen probleempje of het kan worden opgelost met een voedingssupplement, zo lijkt het. 

De verkoop van vitamines en aanverwanten ging de voorbije jaren door het dak: in vergelijking met 2017 belanden er bij de online apotheek NewPharma 62% meer in het winkelmandje van de klanten. Het populairst zijn magnesium (+62%), pre- en probiotica (+53%) en vitamine D (+91%). Daarna volgen omega-3, calcium, ijzer, zink en jodium. En nu het jaareinde in zicht is, zetten we nog een extra spurtje in: NewPharma verwacht het laatste trimester een stijging van 20% in de verkoop tegenover dezelfde periode vorig jaar. “De redenen voor die groei zijn voornamelijk seizoensgebonden kwaaltjes zoals vermoeidheid of winterblues, maar ook stress voor examens”, zegt Aline Légipont, hoofdapothekeres bij NewPharma.

Waarom doen supplementen het zo goed?

“Mensen gaan tegenwoordig bewuster om met hun gezondheid”, zegt Légipont. “We hechten veel meer belang aan de inname van de juiste stoffen. Kijk maar naar de invoering van de Nutri-score (een code op etenswaren die aanduidt hoe (on)gezond een product is, red.). “Nu chronische ziekten als obesitas, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen in permanente opmars zijn, lijkt de Belg meer op zijn voeding te letten. We eten veel ‘ultrabewerkte’ dingen en hebben zo geen idee van wat we eigenlijk naar binnen spelen.” Volgens Légipont heeft de Belg daardoor een tekort aan onder meer vitamines D en E, omega 3, aminozuren en mineralen zoals jodium en magnesium.

Is dat allemaal wel nodig?

Voedingsdeskundige Patrick Mullie noemt de stijgende supplementenverkoop “een ronduit absurde trend”. “Mensen consumeren supplementen alsof het snoep is. Het zijn Amerikaanse toestanden. Eerst was vitamine C populair, dan was het een tijdlang vitamine E. En nu koopt iedereen vitamine D. Het is duidelijk een hype.”

Nochtans hoéven de meeste mensen het niet in te nemen, zegt Mullie. “Het is heel eenvoudig: stelt de dokter een tekort vast, dan moet je een supplement innemen. Als je niets aan de hand hebt, dan moet je dat niet doen. Waarom zou je je geld verspillen aan die dingen als je toch al gezond bent? Als je niet rookt, genoeg beweegt en evenwichtig eet, heb je al vaak veel minder last van tekorten. Op een paar uitzonderingen na, uiteraard. Zo hebben meisjes in de puberteit vaak een ijzergebrek, zwangere vrouwen hebben nood aan foliumzuur.”

Zijn er ook risico’s?

Vitamines klinken onschuldig, maar kunnen ook echt een gevaar vormen voor de gezondheid. “Met een uitzondering op wateroplosbare vitamines zoals vitamine C”, nuanceert Mullie. “Een teveel daaraan is niet schadelijk: alles wat je te veel naar binnenspeelt, plas je er gewoon weer uit. Maar de vetoplosbare vitamines — A, D, E en K — kunnen je lichaam wel degelijk vergiftigen.”

“Als je langdurig een teveel aan vitamines neemt, is het risico groot dat je ziektes ontwikkelt”, zegt Aline Légimont. “Te veel vitamine B6 — wat in vlees, vis en eieren voorkomt — kan bijvoorbeeld leiden tot de aantasting van het zenuwstelsel. Te veel antioxidanten, die vaak in bessen voorkomen, kunnen op lange termijn giftig zijn en ontstekingen veroorzaken.”

Wat zit er in die supplementen?

“Er zijn geen echte spelregels voor. Er worden nauwelijks klinische studies en tests uitgevoerd, dus zul je nergens lezen dat ze bijvoorbeeld alzheimer genezen”, zegt Mullie. “Wél zullen ze het suggereren, door te zeggen dat het ‘goed is voor het geheugen’. Ook zul je online moeten opletten dat je niet op eender welke website koopt, maar dat is gewoon een kwestie van gezond verstand.”

Wij bundelen alle adviezen van experten over jouw gezondheid, voeding en beweging binnen Jouw Gezondheid

Op gewicht blijven of afvallen, zonder jezelf van alles te ontzeggen? Diëtiste Sanne Mouha geeft raad: “Verdeel je calorieën slim over de dag”

Onze diëtiste legt uit welke vetten niet voor een buikje of love handles zorgen

Vitamine D-supplement slikken is niet zonder risico: zo raak je wel uit die winterdip
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicole Vogelaere

  1 op 4 gebruikt supplementen en dan te denken dat deze mensen de veganist aanvallen omdat die b12 extra slikt. Dus volgens deze groep zou dan 1 op 4 van de bevolking veganist zijn. Aan margarine moet ook a, d en e vitamine toegevoegd worden. Iedereen eet dagelijks supplementen, je komt daar niet aan onderuit.

 • Buyle Jean

  Laat ons duidelijk zijn,er zitten minder vitaminen in groenten en fruit dan vroeger,dus waarom dan geen supplementen,dokters kennen daar niets van

 • eric van der jeugdt

  Maar veel brol van de superrijke farmaindustrie waarvan men als gewone mens niets kent daar wordt niet over gesproken. Op netflix zitten enkele goede docu’s,dan trek je je ogen wel open.

 • Luc vandenbroec

  Ga misschien eens een onderzoek doen naar enkele afdelingen in ziekenhuizen dienst oncologie, praat eens met de personen die de gevreesde ziekte hebben en nu aan de chemo en andere behandelingen moeten. Ik zeg niet dat supplementen bijnemen je volledig ertegen helpen, maar toch zeker meer dan 65 % kan met omega 3 en andere supplementen minder kans ervoor om het te krijgen. Dagelijkse voeding is niet meer gelijk 40 jaar terug, het is commercieel geteeld of gefokt.

 • Nick Marteau

  Pieter Rogiers: mits je er een klein beetje op let (zoals zeker ook vleeseters dat moeten) dan heb je er zeker niet altijd last van, hoor. Ik kan uiteraard niet voor iedereen spreken maar ik heb zelfs geen tekort aan B12 of slik geen enkel supplement.