Exclusief voor abonnees

Voedingsdeskundige over diabetes: “Groot misverstand dat de recepten van Pascale Naessens niet goed zouden zijn”

Arts en voedingsdeskundige William Cortvriendt.
Lannoo Arts en voedingsdeskundige William Cortvriendt.
Vanaf 24 augustus tot en met 2 september kookt Pascale Naessens voor jou. Op onze vraag stelde zij een menu samen, van ontbijt tot avondmaal — zonder snelle koolhydraten én met veel fruit, groenten én zelfs vetten. Dat het onderwerp leeft, bewijzen de ruim 500 vragen die onze lezers aan Pascale stelden. Wij maakten een selectie van de onderwerpen die het meest terugkomen. Vandaag: zijn de recepten ook geschikt voor diabetespatiënten? Wat als je een aangepast dieet moet volgen? Arts en voedings­deskundige William Cortvriendt geeft antwoord en helpt meteen enkele fabeltjes de wereld uit.

William Cortvriendt is één van Nederlands meest vooraanstaande artsen en voedingsdeskundigen. Intussen is hij ook één van Pascale Naessens vurigste voorstanders, wetenschappelijke bewijzen in de hand. Ook als het over diabetes gaat. 

Ik ben diabeet en moet insuline spuiten. Mijn diëtiste zegt dat de recepten van Pascale niet goed zijn voor diabeten omdat ze weinig koolhydraten bevatten. Hoe pak ik dit het best aan? 

William Cortvriendt: “Dat er door diabetes regelmatig over de dag gespreid koolhydraten moeten worden gegeten, is een groot misverstand dat helaas onder veel artsen en diëtisten nog steeds leeft. Wanneer je drie maal per dag natuurlijke voedingsmiddelen eet met vooral veel groenten, normale porties vers vlees of verse vis (100 gram per dag) en weinig koolhydraten uit industrieel bewerkte voeding, wordt je bloedsuiker veel constanter. Veelal keert de diabetes (type 2) daardoor om.”

Ik ben diabeet en zou graag enkele kilo’s minder wegen.

“Diabetes type 2 en overgewicht zijn de gevolgen van dezelfde onderliggende stoornis die ook wel het metabool syndroom wordt genoemd. De oorzaak is moderne, westerse voeding met veel suiker en overige koolhydraten zoals die vooral in bewerkte voeding zitten. De remedie tegen diabetes (type 2) en overgewicht is daarom ook precies dezelfde, en dat is verse volvette voeding eten met veel minder koolhydraten en liefst geen toegevoegde suiker.”

Ik heb een darmprobleem en heb ook erg snel last van verstopping. Heeft u tips?

“De remedie is afhankelijk van de oorzaak en die is zonder meer gegevens moeilijk te achterhalen. Tips die eigenlijk altijd werken zijn: 

1) Eet veel vezels, vooral uit verse groenten en uit vers fruit; 
2) Indien je zetmeel eet, dan alleen uit volle granen (volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta); 
3) Beweeg voldoende; 
4) Desnoods kun je een supplement gebruiken, waarvoor ik psyllium vezels zou willen aanraden.”

Ik heb PBC (leverziekte), en mijn hepatoloog heeft mij Pascale’s recepten aangeraden omdat mijn leverwaardes en cholesterol sinds 2 jaar te hoog zijn. Afvallen lukt me alleen niet zo goed, ondanks het toepassen van deze methode. Ik voel me wel fitter.

“De oorzaak van uw PBC (galstuwing in de lever met als gevolg een leverontsteking) is vermoedelijk een auto-immuunreactie. De recepten van Pascale zijn suikervrij en verder koolhydraatarm en remmen daardoor ontstekingen. Dit is voor uw aandoening in elk geval goed nieuws. Mogelijk dat er afhankelijk van uw gewicht ook sprake kan zijn van leververvetting en een mate van zogenaamde insulineresistentie. Dit laatste bemoeilijkt het afvallen. Dit zou opgelost kunnen worden door een ketogeen dieet, maar ik weet niet in hoeverre dat bij u verstandig is. Het een en ander dient u af te stemmen met uw behandelend arts.”

Kunnen leverwaardes en cholesterol terug goed worden, ondanks iets overgewicht? Ik weeg maar 5 kg te veel, mijn gewicht blijft sinds 2 maanden schommelen met onsjes meer en minder. 

“De recepten van Pascale hebben vooral een corrigerende en daardoor gunstige werking op de verhouding tussen goed (HDL) en slecht LDL) cholesterol en op een eventueel te hoge bloedspiegel van triglyceriden (vet). Wanneer u een familiaire en dus erfelijke vorm heeft van hypercholesterolemie dient dit met medicijnen te worden behandeld. Het wel of niet normaliseren van uw te hoge leverwaardes hangt helemaal af van de onderliggende oorzaak.”

Ik heb diabetes type 1 en bereken op basis van de koolhydraatwaarden hoeveel insuline ik moet geven. Aangezien er in de maaltijden enkel gewerkt wordt met groenten, noten en dergelijke heb ik geen zicht op de voedingswaarden. Hoe pak ik dit aan? 

“In geval je gezond eet met de recepten van Pascale, hoef je in principe geen nutriënten of calorieën te tellen. Bij diabetes type 1 zullen de schommelingen in je bloedsuiker veel minder worden, zowel naar boven als naar beneden, en zul je ook veel minder insuline behoeven te spuiten. Hoeveel je kunt minderen met insuline zal in geval van diabetes type 1 erg individueel zijn. Ik raad je aan om bij het overstappen op de recepten van Pascale in het begin wat vaker je bloedsuikerwaardes te meten, vooral omdat ervaringen leren dat je behoefte aan insuline waarschijnlijk al onmiddellijk afneemt. Je moet voorkomen dat je met de dosering waaraan je gewend was jezelf naar een te laag bloedsuikergehalte (hypo) spuit.”

Zitten er in bepaalde recepten niet te veel koolhydraten voor mensen met diabetes?

“De recepten van Pascale bevatten allemaal weinig koolhydraten en zijn daarmee uitermate geschikt voor zowel diabetici met type 1 als type 2. Indien je insuline moet spuiten, dien je bij het overschakelen naar de recepten van Pascale in eerste instantie wel altijd je bloedsuiker wat vaker te controleren aangezien je bijna altijd veel minder insuline nodig hebt.”

Van altijd honger hebben tot vermageren en van lekkere trek tot goede broodvervangers: we schotelden Pascale Naessens een selectie voor uit de meer dan 500 vragen die onze lezers stelden. Alle antwoorden vind je hier

Benieuwd naar het nieuwe boek van Pascale? In Nog eenvoudiger 2 kookt ze met maar 4 ingrediënten. Alles om het je gemakkelijk te maken. Bestel het boek hier met 10 procent korting.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Ceuleers

  Ik verkies nog altijd gewone normale dagelijkse kost, en niet dat snobistisch gedoe van Pascale Naessens

 • Ronald Van Beneden

  Mijn diëtiste zegt dat de recepten van Pascale niet goed zijn voor diabeten omdat ze weinig koolhydraten bevatten. Amaai waar heeft die gestudeerd? 10000 jaar geleden was het dieet praktisch koolhydratenvrij. Suikers kan je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Vraag het eens aan de eskimo's die hadden er bijna geen en toch stierven ze niet. Veel gevallen van leververvetting obesitas en pancreas problemen komen pas door het eten van granen, de dag van vandaag bijna pure suiker.

 • Lode Van de Keere

  Deze man mag zich geen arts noemen want hij staat niet als zodanig geregistreerd in het Nederlandse BIG-register. En dat is een voorwaarde om de titel arts te voeren.

 • Maria Neys

  Ik heb een darmprobleem en heb problemen met rauwe groenten en fruit.....wat dan?