Vlaming wil gezonder eten en meer bewegen, maar gaat niet minder achter scherm zitten

Archiefbeeld.
ANP XTRA Archiefbeeld.
Twee op de drie Vlamingen wil gezonder of minder gaan eten en bijna drie op de vier Vlamingen wil meer bewegen of minder lang stilzitten. Toch brengt de gemiddelde Vlaming nog te veel uren door achter een scherm. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen.

De belangrijkste motivatie om gezonder te eten is de gezondheid verbeteren (62 procent). Ook gewicht is met 33 procent een belangrijke stimulans om gezonder te eten. 13 procent geeft aan meer te willen bewegen om zijn of haar gezondheidsproblemen te verbeteren, 14 procent hoopt er meer energie door te krijgen, 11 procent rekent op minder stress. 

71 procent van de respondenten zou graag minder zoete tussendoortjes en ongezonde snacks eten, 65 procent wil minder fastfood eten en 61 procent wil minder gesuikerde frisdranken drinken. 41 procent stelt ook minder vlees te willen eten.

74 procent van de deelnemers gaf aan meer te willen bewegen of minder lang te willen stilzitten. Maar toch lijkt de Vlaming gemiddeld 9 tot 10 uur per dag stil te zitten, vooral tijdens het werk en 's avonds achter een scherm. Dat is veel, want meer dan 8 uur per dag stilzitten beschouwen wetenschappers als schadelijk voor de gezondheid en remmend voor de levensverwachting.

Op werkdagen zitten mensen thuis gemiddeld bijna 3 uur per dag voor de televisie en meer dan 2,5 uur achter een computerscherm. Op niet-werkdagen liggen die cijfers nog hoger. Op de vraag wat mensen veranderden aan hun zitgedrag, antwoordde 31 procent dat ze meer tijd zittend voor een scherm doorbrachten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mia Verhulst

  Nochtans zijn het die “zittende” beroepen die meer verdienen. Ik ben poetshulp, hele dagen in de weer sant als mijn job erop zit wacht mijn eigen huishouden en mijn kinderen. En wat verdienen wij? Juist, het minimum!

 • Edmond Dillien

  ge kunt ook in de bouw, of zo gaan werken, je weet wel zo'n job waar je niet stil kan bij zitten maar een ganse dag moet bewegen en dan kom je echt moe thuis en kan je zonder schuldgevoel gaan zitten. Simpel, he.

 • joannes Roderigas

  dus dat is het? waarom mag die niet voor zijn scherm zitten? omdat jij dat niet ken? hij doet waarschijnlijk meer dan jij.

 • Mario Adams

  Er zijn bedrijven waar je op kantoor al bicycle chairs kan gebruiken. Je zit aan je bureau, en je fietst...

 • Thierry Vansweevelt

  En buiten 9 uur zitten op kantoor nog 2 uur zitten in de auto, een uur lang administratie, een uur lang voor te bekomen en tja de dag is voorbij.