Beetje te veel koffie gedronken? Zo kom je weer van dat trillerige gevoel af

Pexels
Een kopje bij het opstaan en eentje tijdens de voormiddag om écht wakker te worden. Eentje bij de lunch, en misschien nog eentje bij het dessert. Het is makkelijk om een overdosis cafeïne binnen te krijgen. Maar wat doe je nu juist als je staat te trillen door een overdosis van het zwarte goud? 

Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, waardoor je je wakkerder en alerter zult voelen. Het zorgt er daarnaast ook voor dat er adrenaline wordt losgelaten in je bloedstroom, waardoor je hartslag de hoogte in wordt gejaagd. Wie echter meer van het goedje drinkt dan goed is zal al snel de neveneffecten voelen. Denk: hyper-alertheid en een angstig gevoel. Misschien sta je er zelfs wel van te trillen op je benen.

Het is dan ook geen wonder dat er iets bestaat als een overdosis cafeïne. Hoewel ieders tolerantieniveau zal verschillen is het aan te raden om dagelijks niet meer dan 400 milligram cafeïne binnen te krijgen. Dat komt ongeveer overeen met 4 à 5 koppen koffie per dag. Let er wel op dat ook andere voedingsmiddelen cafeïne kunnen bevatten, en je misschien sneller aan je maximum zit dan gedacht.

Te veel gedronken

Toch te veel koffie gedronken? Het slechte nieuws is dat het tot negen en een half uur kan duren voor het cafeïneniveau in je bloed gehalveerd wordt. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om de bijwerkingen tegen te gaan. Eerst en vooral kan je beginnen met voldoende water te drinken. Water zorgt er voor dat je lichaam de cafeïne makkelijker  weer kan afvoeren. Ook in beweging blijven kan daarbij helpen.

Voeding rijk aan kalium en magnesium eten kan ook zinvol zijn. Cafeïne drinken zorgt er namelijk voor dat het niveau van kalium en magnesium in je bloed zakt, waardoor je gaat trillen. Door het terug aan te vullen ga je dat neveneffect tegen.

Overdosis?

Een echte overdosis cafeïne binnenkrijgen is veel minder gebruikelijk dan gewoon een beetje teveel van het goedje gedronken hebben. Wanneer je volgende bijwerkingen ervaart is het echter aangeraden om naar de dokter te gaan.

- moeilijkheden bij het ademhalen
- een verward gevoel
- pijn op de borstkas
- braken
- snelle, onregelmatige hartslag
- stuiptrekkingen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • roger geens

    Ik drink weinig of geen koffie meer ,vervangen door cichorei zoals ik voordien deed maar dan met koffie .Zelf gemalen bonen +cichorei is gezonder en veroorzaakt geen ongemak ,anders dan filter koffie of zwarte koffie die men in drank-of eetgelegenheden neemt .

  • Fernand Beaumonde

    Drink dagelijks 12 tot 16 dubbele espresso's, 2l cola regular. S'avonds enkele glazen rode wijn bij eten en enkele glazen whiskey erna tot slapen gaan. Bloeddruk 120/80, hartslag 60 en dit als kok die nooit aan sport doe