Vlees en kanker: mogelijk is niet het vlees, maar de bereidingswijze de boosdoener

Vlees bakken boven een open vlam, zoals op een barbecue, wekt schadelijke stoffen tot leven.
THINKSTOCK Vlees bakken boven een open vlam, zoals op een barbecue, wekt schadelijke stoffen tot leven.
Rood vlees en kanker: het is een actueel thema. Een nieuwe studie van de universiteit van Texas bevestigt nogmaals dat overmatige vleesconsumptie het risico op kanker, in dit geval nierkanker, vergroot. Maar, zo zeggen de onderzoekers, mogelijk komt dat niet (alleen) door het vlees zelf. Ze vergeleken de eetgewoonten van mensen met en zonder kanker, en ontdekten een link met de manier waarop ze hun vlees bereiden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde vorige maand nog in een rapport dat verwerkt vlees (zoals worst en spek) kanker kan veroorzaken, en rood vlees "waarschijnlijk" ook. Diverse wetenschappelijke studies brachten de consumptie van vlees al in verband met een verhoogd risico op kanker.

"Maar het onderliggende mechanisme is tot dusver onduidelijk", schrijven de onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center (University of Texas) in Houston in hun studie. In hun nieuwe onderzoek wilden ze dus niet enkel het verband opnieuw aantonen, maar ook zoeken naar factoren die het kunnen verklaren.

Volgens de nieuwe studie vergroot niet alleen rood, maar ook wit vlees het risico op kanker

Ook wit vlees

De onderzoekers bestudeerden de eetgewoonten van 659 patiënten bij wie net leverkanker was vastgesteld, en vergeleken die met 699 gezonde mensen. Ze keken daarbij niet alleen naar de soorten vlees die die personen aten, maar ook hoe ze het bereidden én naar hun genetische voorbestemdheid.

Een eerste opmerkelijke vaststelling in deze studie is dat niet alleen mensen die vaak rood vlees eten een verhoogd kankerrisico vertoonden, zoals eerdere onderzoeken aangaven. Ook wie meer wit vlees eet, zoals kip of kalkoen, had een groter risico.

THINKSTOCK

Barbecuen

Maar los van het feit dat de kankerpatiënten meer rood en wit vlees aten dan de anderen, vonden de onderzoekers ook een verband met de manier waarop ze hun vlees bereidden.

Dat er bij het barbecuen of grillen schadelijke stoffen kunnen vrijkomen, is al lang geweten. Onderzoek toonde aan dat er kankerverwekkende componenten ontstaan wanneer je vlees bakt boven een open vlam of op hoge temperaturen. Vooral verbrand of zwartgeblakerd vlees is ongezond.

Meer onderzoek is nog nodig, maar volgens de Amerikaanse wetenschappers is het veilig te stellen dat u nog altijd (met mate) vlees mag eten, als u voorkomt dat het bij de bereiding aanbrandt.

Bij het barbecuen of grillen kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen