Vlaamse universiteiten zoeken honderden baby's om te achterhalen waarom het ene kind autisme krijgt en het andere niet

Getty Images
De universiteiten van Gent en Leuven zijn op zoek naar pasgeboren baby’s met een zusje of broertje dat aan een autismespectrumstoornis (ASS) lijdt. Omdat zij een verhoogd risico lopen op autisme, hopen de onderzoekers dat ze diagnose veel sneller kunnen vaststellen bij pasgeborenen.

Waarom krijgt het ene kind wel autisme en het andere niet? En kan je al op zeer jonge leeftijd zien of een kind aan de aandoening zal lijden? Dat zijn de twee hoofdvragen van een nieuw onderzoek naar autisme van de universiteit Gent en Leuven.

Kinderen krijgen immers zelden de diagnose van autisme voor de leeftijd van 3 jaar. Vaak gebeurt dat zelfs veel later, maar volgens onderzoekers is een vroege diagnose erg belangrijk. Die kan immers voor zekerheid zorgen, zowel bij het kind zelf als bij de ouders. Bovendien zou het de ontwikkeling van een kind met ASS bevorderden. “Nu krijgen kinderen de diagnose van autisme zelden voor de leeftijd van 3 jaar, meestal gebeurt dat zelfs pas jaren later”, vertelt professor Gezins- en Orthopedagogiek Ilse Noens (KU Leuven) aan de VRT. “Er kan dan niet tijdig de nodige ondersteuning worden geboden en dat brengt ook veel onzekerheid mee bij zowel de ouders als de kinderen zelf. Er kunnen dan bijkomende problemen ontstaan, zoals gedragsproblemen of psychische problemen. En die willen we voorkomen.”

Daarom willen de universiteiten van Gent en Leuven een grootschalig onderzoek opstarten naar kinderen met broertjes en zusjes die lijden aan de stoornis. Zo zouden ze op termijn een soort van screeningsprotocol en inschattingsmodel ontwikkelen die onder andere pediaters, Kind en Gezin en gespecialiseerde diensten kunnen gebruiken om baby’s door te lichten en door te verwijzen. “Daarmee kan dan de kans op autisme worden bepaald en welke kinderen gebaat zouden zijn bij verder onderzoek”, vertelt Noens.

Specifiek zijn de onderzoekers op zoek naar baby’s onder de 5 maand die een zusje of broertje met autisme hebben. Gemiddeld 10 tot 20% krijgt later de diagnose van ASS. De kindjes zullen op verschillende tijdsstippen testjes moeten doen en dat gedurende 3 jaar. Zo hopen de onderzoekers sneller de diagnose te kunnen stellen.

Momenteel zijn ze nog op zoek naar honderden deelnemers. Meer informatie vind je op www.tiara-onderzoek.be
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Janneke Outmans

  Dat vaccinaties zorgen voor het minder voorkomen van bepaalde ziektes zou aangetoond zijn door statistieken; dat autisme meer voorkomt, niet aangetoond worden door statistieken. Als ouder merk je echt wel als je kind verandert door vaccinaties. Bewijzen is lastig want dan zou je voor en na alle lichaamsfuncties moeten meten. Vaccinatie lokken een bepaalde reactie uit van je immuunsysteem, waarbij voorbijgegaan wordt aan de rest van je lichaam. Klachten kan je dus makkelijk ontkennen.

 • Elke Claes

  Heidi werbrouck: dat van die vitamine d kan ik nog inkomen, niemand neemt dat. Maar elke zwangere vrouw neemt foliumzuur. En ik noch mijn man hebben ass, en toch hebben we 2 kinderen die prijs hebben.

 • Dagmar D'Hollander

  Kinderen die zuurstofgebrek hebben gehad bij de geboorte, kinderen worden steeds maar groter en beter ontwikkeld geboren, oa door gezonde voeding.Na een moeilijke geboorte, knn ze lijden aan hypoxie, als baby slapen ze veel meer dan andere kinderen, Diem vertraging in de hersenen zie je beter als ze wat ouder worden, ga me toch niet zeggen dat artsen dat niet weten....

 • Heidi Werbrouck

  Daar gaan we weer, de aanhangers van (Q)Wakefield met hun antivax nonsens. Het is onomstotelijk bewezen dat vaccins geen autisme veroorzaken gezien het aangeboren is en het is nog meer bewezen dat Wakefield een eersteklas bedrieger is. Zelfs de Amerikaanse autismeliga bevestigt dit. Recente studies wijzen naar tekorten aan vitamine D en foliumzuur tijdens de zwangerschap in combinatie met genetische predisponitie.

 • Jan De Korte

  Autisme krijgt ge niet. Ge hebt dat van bij de geboorte.