Vlaamse kleuters bewegen te weinig: dit kunnen ouders doen

iStock
Vlaamse kleuters bewegen te weinig en kijken te veel naar een tv of tablet. Negen op de tien halen de internationale richtlijnen niet, zo blijkt uit onderzoek van de UGent. Kleuters zouden maar een uur per dag achter een scherm mogen zitten en drie uur moeten bewegen, maar dat halen ze niet.

Wat kleuters wel goed doen, is slapen. Dat doen ze gemiddeld 11 uur per nacht. Daarmee halen ze de internationale aanbevelen norm.

Eigenlijk zouden kleuters drie uur per dag moeten bewegen. Die richtlijn wordt echter niet gehaald: Vlaamse kleuters bewegen gemiddeld maar 2 uur en 14 minuten. Ouders en leerkrachten kunnen (hun) kinderen zeker stimuleren om meer te bewegen of bijvoorbeeld rechtstaand te puzzelen.

Schermtijd

In het onderzoek werd ook gefocust op de tijd die kinderen voor een scherm doorbrengen. De studie toont dat kleuters gemiddeld 1 uur en 20 minuten per dag naar de televisie kijken of spelletjes spelen op een tablet. De internationale richtlijn beveelt echter aan dat maximum een uur per dag te doen.

Het onderzoek wijst er ook op dat kinderen hun ouders als rolmodel zien en hun gedrag kopiëren. Minder gsm-gebruik in de buurt van kinderen, zou dus ook kunnen helpen om hun schermtijd in te perken.

Gevolgen

Kinderen die met ongezond gedrag te maken hebben op jonge leeftijd, hebben op latere leeftijd ook meer kans op gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen of het ontwikkelen van overgewicht.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beseft dat kleuters te weinig bewegen. “Daarom hebben we samen met MOEV (de voormalige Stichting Vlaamse Schoolsport, nvdr.) een educatief pakket voor kleuters uitgewerkt: Oki Doki”, laat de minister weten. “Daarbij kunnen leerkrachten én ouders aan de slag met draakje Doki om op een speelse manier de gezonde school te leren kennen, waar spelen en bewegen belangrijk zijn.” 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cor vermonden

  Crevits blundert keer op keer maar blijft maar doorgraaien zolang het nog kan.

 • YVES DE GROOTE

  Let wel deze studie werd uitgevoerd op basis van kleuters... Het Vlaamse onderwijs telt er al 252.353. Dit betekent dat een groep van 0.23% kleuters werd bestudeerd. Gewoonlijk wordt er dan rekening gehouden met een foutenmarge van 2 tot 4%. Kortom het is weer zo een studie die enkel dient om wat subsidiegeld binnen te brengen maar eigenlijk weinig wetenschappelijke waarde heeft. O ja, en het onderwijs moet het weer eens oplossen.

 • Caroline Bex

  En hoeveel ouders bewegen te weinig en hebben overgewicht? Zelf het goede voorbeeld kan geen kwaad! Getekend door een mama die drie keer in de week sport en een BMI van 21 heeft!

 • Jef Heffens

  Het vroegere West-Europa is zichzelf aan het decimeren door te weinig te bewegen. Het probleem is dat er bij de inrichtende machten en een belangrijk deel van het lerarenkorps een serieuze vijandigheid bestaat tegenover lichamelijk fysiek en dynamisme omdat velen zelf een beschamend passief leven leiden. Ook het aantal uren lichamelijke opvoeding in het onderwijs is beschamend laag.

 • Henri Troyat

  Het onderzoek heeft duidelijk niet plaats gevonden in de klas zelf. De kleuters van nu zitten amper nog een half uurtje op een stoel, meestal 's morgens bij de kalenders. Nadien lopen ze praktisch de ganse dag rond in de klas. Probeer maar eens als juf om ze lange tijd op een stoeltje te laten zitten...