Vlaamse artsen gaan vaker in op euthanasieverzoeken dan Waalse artsen

Photonews
Vlaamse artsen krijgen meer euthanasieverzoeken dan hun Waalse collega's, gaan daar uiteindelijk ook vaker op in, raadplegen vaker een onafhankelijke tweede arts en melden frequenter de effectief uitgevoerde gevallen volgens de wettelijk bepaalde procedures. Dat blijkt uit een onderzoek, aan de Onderzoeksgroep 'Zorg rond het Levenseinde', van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent, dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Social Science & Medicine.

Aan het onderzoek namen 480 Vlaamse en 305 Waalse artsen deel. "Iets meer dan de helft van de ondervraagde Vlaamse artsen die een euthanasieverzoek kregen sinds de euthanasiewet, ging in op het laatste verzoek om euthanasie van een van hun patiënten, tegenover 38% van de Waalse", aldus professor dr. Joachim Cohen (VUB). Bij 73% van de euthanasieverzoeken aan Vlaamse artsen werd een tweede arts geraadpleegd, bij die aan de bij Waalse artsen was dat 50%.

Respectievelijk 73 en 58 procent van de uitgevoerde euthanasiegevallen werd gemeld aan de controlecommissie. "Deze verschillen bleken overeen te komen met attitudeverschillen tussen beide regio's. Waalse artsen staan vaker negatief tegenover het uitvoeren van euthanasie, maar ook tegenover de wettelijke verplichting om euthanasiegevallen te melden." Cohen denkt dat de verschillen cultureel te verklaren zijn. "De euthanasiewet van 2002 was sterk gebaseerd op de wet in Nederland, en ze werd eigenlijk vooral in Vlaanderen politiek ondersteund."

De studie maakt een einde aan de discussie of Franstalige artsen minder euthanasie uitvoeren of even vaak uitvoeren maar minder vaak officieel rapporteren, wat ze dus ze beide minder doen.