Vijftig mensen besmet met MERS-virus in Zuid-Korea

Zuid-Koreaanse militairen dragen maskers ter bescherming tegen het virus dat al aan vier mensen het leven kostte.
AP Zuid-Koreaanse militairen dragen maskers ter bescherming tegen het virus dat al aan vier mensen het leven kostte.
In Zuid-Korea zijn negen nieuwe gevallen van besmetting met het MERS-virus vastgesteld. Dat brengt het aantal besmette mensen op vijftig, zo hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten laten weten. Seoel voegde er tegelijk aan toe dat de epidemie nog altijd onder controle is. Intussen heeft het coronavirus er wel al aan vier mensen het leven geëist.

Meer dan 1.660 mensen werden in quarantaine geplaatst nadat ze in contact waren gekomen met zieken, aldus het ministerie van Gezondheid. "De negen personen liepen het virus op in drie verschillende ziekenhuizen en er zijn geen aanwijzingen dat de besmetting buiten het ziekenhuis gebeurde", verklaarde het ministerie nog.

De eerste MERS-patiënt in Zuid-Korea was een 68-jarige man die in mei van een reis uit het Nabije Oosten was teruggekeerd en op 20 mei werd gediagnosticeerd. Ook zijn echtgenote liep het virus op. Beiden zijn inmiddels genezen en konden gisteren het ziekenhuis verlaten.

Het virus werd voor de eerste keer in Saoedi-Arabië vastgesteld. Het behoort tot de familie van de coronavirussen, die naast veel verkoudheden ook SARS kunnen veroorzaken. In Saoedi-Arabië heeft het virus sinds 2012 al aan meer dan 400 mensen het leven gekost. Alles samen zijn al meer dan 20 landen getroffen. MERS kan onder onder andere tot nierfalen en longontsteking leiden. Meer dan 40 procent van de patiënten sterft, er bestaan geen preventieve vaccins.