Vijf kopjes koffie per dag gelinkt aan hoger risico op overgewicht

thinkstock
Het drinken van vijf kopjes koffie per dag kan mogelijk leiden tot een gewichtstoename én verhoogt het risico op diabetes, zo waarschuwen wetenschappers. Dat zou de schuld zijn van chlorogeenzuur, een stof die talrijk aanwezig is in koffie.

"Eerdere studies toonden nochtans aan dat een matige koffieconsumptie bijdraagt tot gewichtsverlies en het risico op type 2 diabetes verlaagt", weet co-auteur professor Kevin Croft van de University of Western Australia. "De voordelen waren er zelfs bij decaffeïné, dus zijn de voordelen niet (alleen) toe te schrijven aan de cafeïne."

Muizen
"Met die kennis in ons achterhoofd bestuurden we het effect van polyfenolen, meer bepaald chlorogeenzuren. Die zijn talrijk aanwezig in koffie, maar ook in thee en in sommige fruitsoorten. Chlorogeenzuren staan bekend om hun gezondheidsvoordelen, want ze verhogen de insulinesensitiviteit en verlagen de bloeddruk en de opstapeling van lichaamsvet."

Zo kwamen de Australische wetenschappers tot een experiment met muizen. Zij kregen verschillende dosissen van het chlorogeenzuur toegediend. Op die manier werd duidelijk dat de muizen die een equivalent van vijf of zes kopjes koffie per dag kregen meer vet behielden in hun cellen. Die obeze muizen hadden ook een hogere glucose-intolerantie, een pre-diabetische aandoening.

Aantal kopjes
"Deze studie wijst dus op een omgekeerd resultaat bij dosissen die overeenkomen met vijf à zes kopjes koffie per dag", vult co-auteur Vance Matthews aan. "Iedereen kent het effect van cafeïne, maar je moet dus ook rekening houden met andere bestanddelen van koffie."

Al is het natuurlijk geen probleem om met mate koffie te drinken, tot drie à vier kopjes zouden wel het risico op overgewicht en diabetes verlagen.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'.