Viezer dan de toiletbril: vliegtuig is paradijs voor ziektekiemen

Foto door Gus Ruballo via Unsplash
Mensen met smetvrees weten het al langer: je moet uitkijken voor dingen die anderen al bepoteld hebben. Geld is berucht, en je wil de lui de kost niet geven die een vreemde toiletbril met blaadjes toiletpapier beleggen. Maar ook nuchtere vorsers doen onderzoek naar de plekken waar bacteriën het liefst vertoeven. En dat blijkt niét de toiletbril, zelfs niet aan boord van een vliegtuig.

Het was wereldnieuws eerder deze maand: de tientallen passagiers van Emirates-vlucht EK203 die tegelijk ziek werden. Er werd al gedacht aan een terreuraanslag, toen bleek dat een eenvoudige griep de boosdoener was. Experts zeggen dat we dit keer geluk gehad hebben. Eens te meer bleek hoe makkelijk ook kwalijker ziektekiemen zich kunnen verspreiden aan boord van een vliegtuig.

Ongeveer tegelijkertijd verscheen een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Infectious Diseases. Wetenschappers onderzochten de aanwezigheid van virussen in de passagiersomgeving van een grote luchthaven. Ze wilden nagaan waar je de grootste kans op besmetting loopt, en hoe je die eventueel kunt voorkomen. Ze verzamelden luchtstalen en streken met wattenstaafjes over oppervlakten waarmee reizigers in aanraking komen. Tot verbazing van de wetenschappers bleken de plastic bakjes waarop je je spullen moet zetten om door de security te komen, de grootste concentratie aan ziektekiemen te bevatten.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dillien

  't Is trendy , he een weekendje schoppen in Warschau hoort nu, dank zij de influencers, en thuis kuisen met Dettol doekjes totdat ge geen weerstand meer hebt, dat ook.

 • Daniel Corstjens

  Het ergst zijn de boekjes bij de dokter,iedereen die ziek is pakt ze vast dus overal van afblijven is de boodschap!

 • Lydia Appelmans

  Met een goed immuunsysteem is dat allemaal géén probleem

 • jef Joossens

  Nog nooit kakspetters op men tandenborstel gezien. Man man, waar zijn ze toch mee bezig? Autobussen, taxi´s, roltrappen, cafétoog, winkelwagentjes, ...... raak niets meer aan want het kan fataal zijn. :-)

 • Bernd Vaes

  Om dan van de matrassen in hotels ter zwijgen.