Exclusief voor abonnees

Vier uur sporten om pizza te verbranden: wetenschappers willen nieuw voedingslabel om dat duidelijk te maken

Pizza verbranden? Dat is dan vier uur wandelen.
thinkstock Pizza verbranden? Dat is dan vier uur wandelen.
Britse onderzoekers pleiten voor voedingslabels die aantonen hoeveel je moet bewegen om de calorieën te compenseren die je binnenspeelt. Dat zou je dagelijks 200 calorieën minder doen eten en drinken. Diëtisten waarschuwen echter voor een averechts effect.

Vier uur wandelen om een pizza te verbranden. Of 22 minuten lopen voor een chocoladereep. Engelse onderzoekers van de Loughborough University pleiten voor zulke labels op alle producten in de supermarkt. Daarmee willen ze mensen tot gezondere keuzes verleiden. De wetenschappers maken zich sterk dat je op die manier 200 calorieën minder zou eten per dag.

"Dit voorstel maakt het woord 'calorie' wat concreter", zegt Loes Neven, diëtiste bij het Instituut Gezond Leven. "Je zal wel degelijk twee keer nadenken voor je aan die zak chips begint."

Neven benadrukt evenwel dat calorieën niets zeggen over de voedingswaarden van je eten en drinken. Bovendien kan zo'n label niet heel nauwkeurig zijn. "Hoe snel je iets verbrandt, hangt af van je geslacht, leeftijd en metabolisme. Dat is voor iedereen anders. Voorts zijn calorieën echt achterhaald. Het zegt helemaal niets over je voeding, het is gewoon de energetische waarde ervan. Je kan dus beter kijken naar de stoffen, vitaminen en mineralen."

Eten verdienen

Diëtisten waarschuwen ook voor misvattingen. "Het promoten van gezonde voeding en voldoende beweging is op zich goed", stelt Neven. "Maar met zo'n etiket creëer je het idee dat je meer moet bewegen als je ongezond eet. En dat je mag binnenspelen wat je wil, zolang je maar genoeg beweegt. Dat soort compensatiegedrag is niet gezond."

Els Verheyen, voorzitter van de vereniging Anorexia Nervosa-Boulimia Nervosa (AN-BN), bevestigt. "Het klinkt alsof je eerst moet sporten om je eten te verdienen. Dat is natuurlijk complete onzin, maar het kan wel zo geïnterpreteerd worden", waarschuwt ze. "Mensen met eetstoornissen sporten vaak overmatig. Als je ze dan vertelt hoeveel ze moeten bewegen om iets eraf te branden, gaan hun symptomen verergeren. Gevaarlijk, dus." (AYK)

Wie vragen heeft over eetstoornissen, of zelf met een eetstoornis kampt, kan terecht bij anbn.be of eetexpert.be

Enkele voorbeelden

- Muffin met blauwe bessen: 265 calorieën
Dat is 25 minuten lopen of 48 minuten wandelen.

- Sandwich met spek en en kip: 445 calorieën
Dat is 42 minuten lopen of 1u22 wandelen.

-Kom cornflakes: 172 calorieën
Dat is 16 minuten lopen of 31 minuten wandelen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter colson

  Nog maar eens een ander label. Hadden ze onlangs niet beslist om een kleurencode te geven aan voeding zoals ze dat al deden bij huishoudtoestellen om hun energiezuinigheid weer te geven? Ik vreet wat ik wil en ze kunnen de labels van mijn part zelf opvreten

 • Michael Vandamme

  Wandelen verbruikt niet zo veel calorieën. 1 uur hardlopen kan al voldoende zijn, want je hebt wel calorieën nodig om te kunnen overleven, je moet niets alles verbruiken, enkel het te veel.

 • Paul Verbeeck

  Zoveelste label waar niemand op let , behalve diegenen die het (moeten) doen voor hun gezondheid (hart - , diabetes , .............patiënt) en deze mijden dit voedsel meestal al .

 • roel van looken

  Suiker! De grootste boosdoener van jongs af aan. Het zit alle verwerkte voeding. Back to nature. Teminste zolang het nog kan ;-(

 • Jan De Korte

  Daar zijn ze weer. stop daar eens mee.