Verzacht je muggenbeten met deze keukenmiddeltjes

thinkstock
We zijn verzot op zomerse temperaturen, maar de insecten die ermee gepaard gaan, mogen van ons best naar de maan verhuizen. Hoeveel spuitbussen en pastilles je ook gebruikt, er zijn er altijd wel een paar die de hele boel weten te omzeilen. Met een jeukende, gezwollen en soms pijnlijke beet als resultaat. Naar de winkel voor een (dure) zalf of lotion? Nee hoor, met deze natuurlijke middeltjes kom je al een heel eind.

Basilicum kan je niet enkel tijdens het koken gebruikten. De bladeren van de plant bevatten onder andere kamfer, wat een koelend effect heeft. Scheur en plet een aantal blaadjes en wrijf de stukjes op je beet.

Het is een beetje een plakkerige boel, maar honing werkt ontstekingen tegen en kan het jeuken sterk doen afnemen.

Iedereen heeft wel wat theezakjes in huis rondslingeren. Stop ze even in de koelkast zodat ze lekker fris zijn. Als je ze daarna op je beet legt, kunnen ze het vocht uit het wondje trekken en de zwelling en jeuk verminderen.

Essentiële oliën als lavendelolie, kokosnootolie en tea tree helpen tegen jeuk, pijn en de zwelling. Tea tree heeft daarnaast nog eens een antibacterieel effect, wat eventuele infecties kan vermijden. Wel opletten: hoge concentraties van sommige oliën kunnen irritaties veroorzaken. Leng ze dus best een beetje aan met water.

thinkstock

Meng evenveel water als magere melk met elkaar en dep het goedje op de pijnlijke beet. De huid zal al heel wat verzacht worden.

De zuurtegraad van azijn is perfect om de jeuk van beten tegen te gaan. Je kan het rechtstreeks op de pijnlijke plekjes aanbrengen, maar als van kop tot teen onder zit, kan je ook een tweetal kopjes onder je badwater mengen.

Het is zo simpel dat je het vergeet, maar een ijsblokje zal al heel wat van de zwelling en jeuk verzachten. Daarnaast helpt ijs ook om de aanmaak van histamine - wat een allergische reactie veroorzaakt - te verminderen.

Citroen- en limoensap hebben antibacteriële eigenschappen en zijn geweldig tegen de jeuk. Nadat het prikkende gevoel verdwenen is, tenminste. Gebruik deze methode ook niet als je buiten loopt. De combinatie van de zuren met de zon kan brandwonden veroorzaken.

Niet echt een natuurlijk middeltje, maar ook tandpasta kan helpen bij insectenbeten. De tubes met een muntsmaakje bevatten menthol, wat net zoals kamfer een koelend effect heeft. Het brein registreert deze sensatie veel sneller dan de jeuk, waardoor die zo goed als verdwijnt. Daarnaast helpt het ook bij de zwelling.

thinkstock