Verrassend voordeel van hogere studies

THINKSTOCK
Een hoger diploma behalen is niet alleen goed voor je kennis, maar ook voor de algemene gezondheid van je brein. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat hooggeschoolden veel meer kans maken op een volledig herstel na een ernstig letsel en/of operatie aan de hersenen.

Wie energie stopt in zijn hogere studies gaat niet alleen naar huis met een diploma, maar ook met een sterker brein. Studeren verstevigt namelijk de spieren in de hersenen, waardoor ze actiever en efficiënter werken, zelfs na een ernstig hoofdletsel. Experten spreken van een groter 'cognitief reserve' dat opgebouwd wordt door verder te studeren.

Herstel
Uit het onderzoek aan de Johns Hopkins School of Medicine in Baltimore blijkt dat hooggeschoolden veel minder risico lopen om permanent invalide te worden na hersenschade. "Hoewel we het genezingsproces nog niet helemaal begrijpen, is dit toch weer een stukje van de puzzel. Mensen met een groter cognitief reserve genezen vermoedelijk op een andere manier, waardoor ze de kans krijgen om zich beter aan te passen na een hersenletsel door nieuwe verbindingen te maken die compenseren voor de schade", verklaart dokter Eric Schneider.

Diploma
Tijdens de studie, gepubliceerd in het vakblak Neurology, werden 769 mensen met hersenletsels onderzocht. In de meeste gevallen werden ze veroorzaakt door verkeersongevallen en valpartijen. De patiënten werden ingedeeld op basis van hun opleidingsniveau. Een jaar later bleek 28 procent in staat terug aan het werk te gaan zonder blijvende problemen. Van de mensen die geen hogere studies hadden gedaan, bleef slechts 10 procent gespaard van invaliditeit. Bij de groep die minstens een bachelordiploma behaalde was dat 31 procent.

THINKSTOCK