Verrassend: achterwaarts lopen helpt je dingen beter te onthouden

Shutterstock
Ben je een beetje een vergeetachtig type? En laat je regelmatig ergens iets achter, om vijf minuten later al niet meer te weten waar juist? Dan ben je absoluut niet de enige. Veel mensen hebben last van korte-termijn geheugenverlies. Gelukkig vonden wetenschappers een nieuwe manier om dit aan te pakken.

Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Cognition’ blijkt dat achteruitlopen je kortetermijngeheugen kan verbeteren. Ja, dat las je net helemaal juist. Wetenschappers kwamen tot deze verbazingwekkende conclusie toen ze het geheugen van hun proefpersonen testten nadat deze de opdracht kregen om achteruit te wandelen. Bovendien bleek het niet alleen de actie van het achteruitlopen zelf te zijn, die het geheugen van de testgroep verbeterde, maar ook het kijken naar een video die een achterwaartse beweging nabootst.

Geeft deze ontdekking een hele nieuwe invulling aan het spreekwoord ‘op je stappen terugkeren’? Volgens Dr. Daniel Schacter, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, kan het zijn dat het niet zozeer de fysieke handeling van het achteruit lopen is die ons geheugen stimuleert, maar eerder de connectie die er in ons brein gemaakt wordt op dat moment. Mensen zouden immers de handeling van het achteruitgaan koppelen aan dingen die in het verleden gebeurd zijn, waardoor onze hersenen deze weer makkelijker voor de geest kunnen halen.

Als onderdeel van de studie werden 114 mensen gerekruteerd om deel te nemen aan zes verschillende op het geheugen gebaseerde experimenten. Als onderdeel van deze experimenten toonden de wetenschappers de deelnemers video’s van een in scène gezette misdaad, een groep afbeeldingen of een woordenlijst. Vervolgens kregen de proefpersonen de opdracht om vooruit of achteruit te lopen, een video met voorwaartse of achterwaartse beweging te bekijken, zich voor te stellen dat ze voor- of achteruit gingen of om gewoonweg stil te zitten.

Hierna kregen ze vragen voorgeschoteld over de info die hen eerder werd getoond. De resultaten van dat onderzoek bleken verbluffend. Alle respondenten die achterwaartse bewegingen maakten of bekeken, bleken beter te kunnen onthouden. Nog interessanter is dat wie daadwerkelijk achteruit liep, significant meer geneigd was om meer vragen correct te beantwoorden, ondanks verschillende factoren zoals leeftijd.

Schacter besluit dat de kans bestaat dat achterwaarts lopen op termijn wordt toegevoegd aan de officieel aanvaardde reeks van geheugenverbeterende methoden. Dat is goed nieuws voor wie dagdagelijks zijn geheugen wil trainen om dingen beter te onthouden, maar dat vooral op een makkelijke en hanteerbare methode wil doen. Omdat dit onderzoek nog maar in een beginfase is, is er nog niets geweten over de effecten op lange termijn van achteruit lopen. Maar laat ons eerlijk zijn: veel kwaad kan zo nu en dan wat achterwaarts lopen niet, dus waarom zou je het niet proberen?!
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  als mijn examen daarmee lukt

 • Gino Denil

  Binnenkort een hoop achterwaartse joggers op de baan.

 • Marc Van der Vloedt

  Hoogleraar psychologie "?" Keer ne keer were, was hem nog niet te ore gekomen ?

 • Sabine Van de Kerkhove

  Sommigen zijn al wel eens vergeten waar hun wagen staat op een parking, moet ge dan achterwaarts er naartoe rijden ook? Zodat ge weet waar hij staat als je terug komt. En achterwaarts tevoet naar de winkel, dan heb je geen boodschappenlijstje meer nodig, ofwat?

 • guido vermeyen

  ja je loopt terug in de tijd, dan weer vooruit en het zit in 't geheugen, achterwaarts ijsberen lukt ook.