Vermageringsoperaties kosten ons 6,6 miljoen euro

Een vermageringsoperatie lijkt wel een magische oplossing, maar is vaak moeilijker dan gedacht.
Thinkstock Een vermageringsoperatie lijkt wel een magische oplossing, maar is vaak moeilijker dan gedacht.
Overgewicht is een probleem, ook in België. Omdat diëten niet altijd een spectaculair of blijvend resultaat geeft, wordt steeds vaker gekozen voor een vermageringsoperatie. Totaal prijskaartje voor de samenleving in 2010: 6,6 miljoen euro. Een cijfer dat de laatste jaren met grote sprongen toeneemt.

De antwoordde minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) op een vraag van N-VA-senator Elke Sleurs, zo meldt De Morgen.

Meer operaties, nog meer kosten
De vermagerinsoperaties (bijvoorbeeld een maagring of maagverkleining) worden pas sinds 2007 onder bepaalde voorwaarden terugbetaald. In 2010 kwamen 8.271 ingrepen in aanmerking voor terugbetaling, goed voor 6,6 miljoen. Een stijging in aantal ingrepen van maar liefst 46 proocent tegenover 2008 (5.666), toen goed voor een bedrag van 4,1 miljoen euro (+60 procent).

Soort ingreep
Dat de stijging van de ingrepen niet dezelfde is als de stijging van de kostprijs komt doordat de gastric bypass (de maagverkleining) een veel duurdere ingreep is die steeds populairder wordt: van 3.512 in 2008 tot 5.842 ingrepen in 2010. Het bijhorende prijskaartje van 3,1 groeide aan tot 5,5 miljoen.

Het aantal geplaatste maagringen, een relatief goedkope ingreep, zit in dalende lijn: can 1.714 in 2008 tot 1.345 in 2010. De daaraan verbonden kosten zakten van 783.000 euro tot 646.000.

Wel of niet effectief?
Volgens Sleurs tonen de cijfers aan dat obesitas een groot maatschappelijk probleem is. Mensen beseffen dit duidelijk en willen niet meer te dik zijn, waardoor ze soms drastische maatregelen nemen. Maatregelen die soms heel goed en in andere gevallen helemaal niet werken. Vaak kan na de operatie bepaalde voeding niet meer verteerd worden, en wie zijn levensstijl niet aanpast is na enkele maanden of jaren weer helemaal terug bij af.

Hoeveel wordt uitgespaard doordat slankere mensen gezonder zijn en productiever kunnen zijn voor de maatschappij, werd niet berekend.