Vergroot cannabis de kans op mannenborsten?

thinkstock
Experten waarschuwen dat het roken van wiet wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de abnormale groei van borstweefsel bij de man. Gynecomastie, beter bekend als mannenborsten of 'moobs', ontstaat door een verstoorde hormonale balans tussen testosteron en oestrogeen, iets wat het actieve ingrediënt in cannabis zou uitlokken.

Gynecomastie zou naar schatting 33 tot 41 procent van alle mannen tussen 25 en 45 treffen. Eens boven de 50 vergroot de kans op het krijgen van mannenborsten zelfs nog. Hoewel 'moobs' in de meeste gevallen al na een paar maanden opnieuw verdwijnen, blijkt uit cijfers dat steeds meer mannen ze toch chirurgisch laten verwijderen.

Hormonen
De abnormale groei van borstweefsel ontstaat door een verstoring van de balans tussen testosteron en oestrogeen. Wanneer vrouwelijke hormonen de bovenhand nemen, reageert het lichaam met de aanmaak van overmatig weefsel. Experimenten met dieren hebben aangetoond dat blootstelling aan het actieve ingrediënt in cannabis kan resulteren in (sterk) verlaagde testosteronwaarden, krimpende testikels en misvormingen van de zaadcellen.

Cannabis
De eerste link tussen mannenborsten en cannabis werd gelegd in 1972. Toch is de impact van wiet roken op de hormonale balans van mannen vandaag nog steeds niet helder. Bij chronische gebruikers werden wel al lagere testosteronwaarden vastgesteld in verhouding tot niet-gebruikers, maar niet alle studies ondersteunen deze gedachtengang. Wetenschappers wachten dan ook - al dan niet stiekem - op de legalisering van cannabis, zodat ze de effecten grondiger kunnen bestuderen.

Voorlopig kan er dus niet meer gezegd worden dan dat het plausibel is dat veelvuldig cannabisgebruik kan leiden tot (tijdelijke) 'moobs'. Bij plastische chirurgen lijkt het in ieder geval de trend om gynecomastie-patiënten te waarschuwen voor de gevaren van wiet en te adviseren om te stoppen.

photo_news