Vergeet BMI-index: alleen de omtrek van je buik telt

thinkstock
Een dikke buik is een gevaarlijke buik, die bij jonge mannen tot 20 jaar van hun leven kan schelen. Dat zegt nieuw onderzoek, dat meteen adviseert om slechts half zo breed te worden als we groot zijn. We moeten dus minder op de weegschaal, en vaker met de lintmeter aan de slag.

Wat is een gezond gewicht? Decennia lang is daarvoor naar het BMI verwezen, een berekening waarbij lengte en gewicht in acht worden genomen. Maar de voorbije jaren is de omtrek van de buik nadrukkelijk in beeld gekomen, als betere indicatie voor gezondheid. Ook deze Britse studie - uitgevoerd aan de City University Londen, met medische gegevens die 20 jaar bestrijken - geeft advies in die richting: laat je buikomtrek niet groter worden dan de helft van je lengte. Een vrouw van 1,70 m mag dus een buikomtrek van 85 centimeter hebben, en een man van 1,84 meter deint bij voorkeur niet verder uit dan 92 centimeter.

De studie bracht ook de risico's in kaart van 'een buikje': is de ratio buikomtrek/lengte geen 50% (dus de helft) maar 60%, daalt de levensverwachting van een dertigjarige vrouw met 1,4 jaar, bij een man met 1,7 jaar. Zo gaat dat in stijgende lijn: is je buikomtrek 80% van je lengte, dan riskeert een dertigjarige man 20,2 jaar van zijn leven, een vrouw 10,6 jaar. Dokter Margaret Ashwell, co-auteur van de studie: "Je buikomtrek meten is een snel en simpel, maar zeer efficiënt gezondheidsonderzoek. Meet bij voorkeur pal tussen je onderste rib en de bovenkant van je heup (de heupkam, zijdelings te voelen, red.)."

Heb jij vandaag ook al naar de lintmeter gegrepen om de proef op de som te nemen? Verrast door het resultaat en van plan een andere levenswijze te gaan volgen? Onze collega's van Het Laatste Nieuws willen morgen in de krant enkele getuigenissen brengen van mensen die met de lintmeter aan de slag gingen. Stuur een mail naar phg@hln.be