Exclusief voor abonnees

Veganisme zit in de lift, maar hoe gezond is het écht?

Getty Images
In België zouden al zo’n 100.000 mensen vlees, vis en zuivel afgezworen hebben, en hun aantal neemt toe. Een goed idee, of niet zo’n healthy way of life als je op het eerste gezicht zou denken? We leggen het voor aan Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Lesaffer

  Alleen jammer dat er nooit geen sprake is van de veelvuldige aanwezigheid van fytaten die de absorptie van dergelijke voedselbronnen serieus verhinderen. Om maar te zwijgen van het ecologisch effect dat echt rampzalig is. Niets van circulaire economie, alleen maar restafvalproducten en geen alternatieve verwerkingen. Maar dat is geen probleem voor veganisten, anderen zullen dit wel oplossen.

 • Gantois Angelique

  @pieter rogiers: alle vegans die ik ken zijn al jaren vegan! Ik ben op mijn 11 jaar veggie geworden nu ondertussen bijna 10 jaar vegan ook. Nog nooit in al die jaren tijd tekort gehad behalve aan vitamine D, maar dit heeft niks met mijn levenswijze te maken. Op het vlak van vegamisme komen ze hier nog enkele jaren achter! Zeker hoe mensen denken over veganisme. 10 jaar geleden was vegan spullen vinden een ramp en was je als veganist extreem :/

 • Jean Blanquart

  Wie vegan wordt, kijkt nooit meer om! Want veganisme is GEEN dieet, noch een levensstijl maar een bevrijdingsbeweging voor alle dieren (mensen inclusief). Enkel in België en e VSA domineert de 'dieet'-gedachte! Mensen die 'plantaardig eten' zijn NIET vegan want ze blijven dieren als minderwaardig aan mensen beschouwen. Veganisme gaat ENKEL over Rechten, niet over voeding!In het buitenland weten ze dat allang (met universitaire leerstoelen) nu België nog.

 • PIETER ROGIERS

  Van het aantal mensen dat start met een vegan-dieet, schiet na een tijdje niet veel meer over: de meeste stoppen op doktersadvies om gezondheidsredenen door de tekorten die ze opbouwden of ze hunkeren naar de heerlijke smaak van vlees, eieren en zuivel.

 • Louis Bouduin

  Veganisme op zich is niet zo gezond of ongezond, wel het feit dat deze mensen zich veel meer bewust zijn van hun lichamelijk welzijn, maakt het gezonder dan het volk dat van hamburger naar barbecue trekt en sport vooral iets vind om naar te kijken.