Veel theezakjes blijken bron van microplastics

Getty Images
Sommige kunststoffen theezakjes laten miljarden microscopisch kleine plastic deeltjes achter in je kop. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Canadese onderzoekers.

Je smaakt en ziet ze niet, maar de kunststoffen theezakjes die je misschien af en toe consumeert, bevatten niet alleen thee maar ook miljarden kleine plastic deeltjes, van minder dan 5 mm lang om precies te zijn.

Voor het onderzoek kochten de onderzoekers vier verschillende soorten theezakjes. De meeste zakjes zijn gemaakt van papier, maar sommige merken gebruiken nu ook een soort van plastic gaas om de thee te omhullen. Vooral bij de theezakjes in piramidevorm wordt het plastic gebruikt.

De onderzoekers haalden de thee eruit en legden de lege theezakjes in water van 95°C, net alsof ze thee zouden zetten. Ze ontdekten dat elk plastic theezakje ongeveer 11,6 miljard mircoplastics en 3,1 miljard nog kleinere nanoplastics bevatte. Voor het blote oog zijn de deeltjes volledig onzichtbaar.

De onderzoekers zeggen dat ze verrast waren door de hoeveelheid deeltjes die vrijkwamen in vergelijking met andere onderzoeken naar flessenwater. Eerder wezen andere studies al uit dat zowel dat water als voedsel zoals vis of schelpdieren microplastics bevatten.

Of de plastic deeltjes ook daadwerkelijk een invloed hebben op onze gezondheid is nog niet geweten. Daar lopen momenteel verschillende onderzoeken naar. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guillaume Smits

    Waarom gebruiken ze nu deze rommel als papieren zakjes even goed zijn?

  • erik dejonck

    HLN : "Je smaakt en ziet ze niet, ...plastic deeltjes, van minder dan 5 mm lang om precies te zijn." Dat is toch een halve centimeter ?? Dat kan ik zelfs zonder bril goed zien ...

  • willy van der Wijk

    zo zie je maar dat het niet de klimaat is die je moet aanpakken , maar de olie en plastiek industrie , lang geleden was er ene gekleed in een lang wit kleed op blote voeten die zei dat men zal roepen en jammeren in de woestijn !!!!!!