Veel last van stress? Dat kan het geslacht van je baby beïnvloeden

Getty Images
Stress gaat gepaard met een heleboel - vaak ongewenste - lichamelijke effecten. Dat weten we allemaal. Het kan je immuunsysteem in de war sturen, ervoor zorgen dat je hoofdpijn hebt of misselijk bent. En bij zwangere vrouwen kan het zelfs het geslacht van de baby beïnvloeden. Dat staat in een nieuwe studie die gepubliceerd is in PNAS

Onderzoekers hebben al vaker het effect van stress tijdens een zwangerschap onder de loep genomen. Zo is aangetoond dat té veel gepieker het risico op een vroeggeboorte vergroot en dat zwangere vrouwen die gespannen zijn, een verhoogde kans hebben op een kind dat lichamelijk en geestelijk wat achterloopt. Nu hebben wetenschappers van de Columbia-universiteit ontdekt dat het ook een invloed heeft op het geslacht van je kleintje. 

De onderzoekers hebben aan 187 gezonde, zwangere vrouwen gevraagd om een dagboek bij te houden. Daarnaast moesten de moeders in spe ook vragenlijsten invullen en elke dag een medisch onderzoek ondergaan. Daaruit blijkt dat 17% van de vrouwen last heeft van psychische klachten door stress, zoals depressieve gedachten en angstgevoelens. Nog eens 16% kampt met fysieke klachten. Denk aan een hogere bloeddruk en grotere calorie-inname. Deze vrouwen kregen opvallend meer meisjes dan jongens. 

In de VS - en in België trouwens ook - worden er voor elke 100 meisjes 105 jongens geboren. Maar hebben zwangere vrouwen last van stress? Dan verandert die verhouding volledig. “We weten al langer dat jongens gevoeliger zijn voor prenatale invloeden”, stelt hoofdonderzoeker Catherine Monk. Dit zou kunnen verklaren waarom gestresseerde vrouwen minder kans hebben om te bevallen van een zoon. 

Een bedenking die gemaakt kan worden, is dat de studie werd uitgevoerd bij vrouwen die al zwanger waren. Maar de onderzoekers gaan ervan uit dat de proefpersonen al lang voor de bevruchting last hadden van stress. “Andere onderzoekers hebben dit patroon ook al gezien. Na traumatische sociale gebeurtenissen, zoals 9/11-aanslagen, worden er opvallend minder jongens geboren,” aldus Monk. “Hoe het ook zij: zowel voor de mama in spe als de toekomstige spruit blijft het belangrijk dat de moeder zo weinig mogelijk stress ervaart.” 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sandy Bekaert

  Die wetenschappers weten niet hoe bevruchting werkt? Eicellen hebben altijd een X chromosoom, zaadcellen een X of Y. Bevat de zaadcel die eerst bij een eicel geraakt een X dan krijg je een meisje (XX), is het een Y dan krijg je een jongen (XY). Op het moment van bevruchting is het geslacht dus al bepaald door de mannelijke zaadcel. Wat een schande dat zo’n onzin in de krant komt. Misschien is de ontwikkeling van een mannelijke embryo moeilijker en zorgt stress voor meer vroege miskramen?

 • Sabine Lagey

  Lees het artikel goed. Er staat dat er minder jongens geboren worden, niet verwekt worden. Stress verhoogd de kans op miskraam en dat zullen dan waarschijnlijk meer jongens zijn.

 • Ludo Wouters

  Mij hebben ze altijd geleerd dat de man het geslacht van het kind bepaald. X en Y chromozonen. Het is dus de man die stress moet hebben of staat er een poortje in de vagina, vrouwtjes links, mannetjes rechts en is het poortje rechts gesloten wanneer de vrouw stress heeft. Er wordt veel geld gegeven aan onderzoeken die onnodig zijn. Dat geld zou beter uitgegeven worden aan onderzoek om bepaalde ziektes de wereld uit te helpen.

 • François Van Mol

  Wat een onzin, nooit van de Xen Y chromosomen gehoord ???

 • Peter Buyck

  Ik heb twijfels over de studie... een dagelijks medisch onderzoek is een stressfactor op zich. Kunstmatig de bloeddruk opdrijven...