Van tintelingen tot onverklaarbare huilbuien: deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Getty Images
Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de bevolking een tekort heeft aan vitamine B12. Nochtans is die vitamine cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen en om verse zuurstof naar je organen te voeren. Toch wordt het tekort vaak niet meteen opgemerkt. Als je een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan je arts.

1. Je tong is glad en glanzend

Ongeveer de helft van de mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12 verliest zijn smaakpapillen. Als gevolg daarvan kan je tong zwaar voelen en je smaak aangetast raken.

2. Je hebt last van tintelingen

Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen.

Lees ook: 5 signalen die wijzen op een magnesiumtekort

3. Je evenwicht is verstoord

Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen. Als je regelmatig struikelt of moeilijk je evenwicht kan bewaren, raadpleeg dan je arts.

4. Je kan moeilijk dingen onthouden

Omdat een vitamine B12-tekort neurologische gevolgen kan hebben, kan je soms verward of vergeetachtig zijn. Kom je vaak niet op de naam van je favoriete restaurant? Neem dat signaal dan ernstig en laat je testen. Geheugen- en concentratiestoornissen ontwikkelen zich vaak snel, dus er op tijd bij zijn is de boodschap.

5. Je bent gestrest of huilt heel de tijd

Een tekort aan vitamine B12 kan knoeien met je geestelijke gezondheid en uiteindelijk tot depressie of een angststoornis leiden. Wees dus waakzaam als je meer geïrriteerd of prikkelbaar bent dan anders.

Dit vind je vast ook leuk:
10 x de beste tips voor een gezonde darmflora
Daarom mag vitamine C niet ontbreken in je beautykast
Vitamine D als wapen tegen kinderastma

Bron: goedgevoel.be
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tony Thijs

  Zeveraars met hun 'gewoon een beetje vlees eten'. Sommige mensen nemen geen B12 op, of ze nu vlees eten of niet!!

 • Ann Van Gorp

  gewoon een beetje vlees eten... van dieren die ook VitB12 preparaten gekregen hebben om het aan ons door te geven.

 • Peter Buyck

  Gewoon... laten onderzoeken door de huisarts middels een bloedprik...

 • Frederik Cools

  gewoon een beetje vlees eten