Exclusief voor abonnees

Van grotere voeten tot incontinentie: dit doet een zwangerschap met je lichaam na de bevalling

Sommige dingen veranderen voorgoed in je lichaam na een zwangerschap.
Thinkstock Sommige dingen veranderen voorgoed in je lichaam na een zwangerschap.
Hoe snel je herstelt na een zwangerschap en bevalling verschilt per vrouw. Het kan rap gaan, zoals bij Astrid Coppens, of een paar maanden duren. Maar uiterlijk herstel wil nog niet zeggen dat alles in je lichaam terug normaal is. Sommige dingen veranderen zelfs voorgoed.   

Tijdens de zwangerschap werkt je lichaam hard om de foetus te doen groeien. Je hart pompt 30 tot 50 procent meer bloed rond, je bloedvaten verwijden en doordat je baarmoeder (veel) groter wordt, worden de andere organen in je buik steeds meer opzij en omhoog geduwd. Ook de ligamenten in het bekken worden soepeler en rekbaarder, om zo de baby te laten passeren tijdens de bevalling. “Zes weken is de gemiddelde termijn waarop de baarmoeder weer de normale grootte heeft en het lichaam hersteld is”, zegt professor Kristien Roelens, afdelingshoofd Verloskunde bij UZ Gent. 

“Als je borstvoeding geeft, kan dit wat langer duren. De borsten blijven dan nog langer sterk gezwollen en de cyclus komt minder snel op gang. Ook de hormoonhuishouding is dan nog niet helemaal op orde.” 

1. Grotere voeten

Je voeten worden tijdens de zwangerschap vaak een halve of hele maat groter. Dit heeft te maken met gewichtstoename en, vooral aan het einde van het derde trimester, vochtophoping. Na de bevalling verlies je dat vocht weer, maar in sommige gevallen blijven je voeten wel groter. Het hormoon relaxine, dat wordt aangemaakt om de bekkengewrichten soepeler te maken, heeft ook effect op de andere ligamenten in het lichaam. Ze worden losser en meer uitgespreid, vandaar die grotere schoenmaat. Die is blijvend, zelfs na gewichtsverlies.

2. Extra kilo’s

Gemiddeld kom je 11 tot 16 kilogram aan tijdens de zwangerschap. Als je al overgewicht had, kom je best minder aan. Na de bevalling raak je die kilo’s meestal rap kwijt, maar soms blijven er een paar steken. “Fysiologisch ben je hersteld na zes weken, maar die extra kilo’s verdwijnen meestal niet zo snel. Dat kan maanden duren. Ik zeg ook aan alle vrouwen die ik zie dat ze geduld moeten hebben. De zorg voor een baby’tje kost energie, zeker met die onderbroken nachten aan het begin. Logisch dat het wat langer duurt om terug in vorm te zijn. Al verschilt dit heel sterk per persoon”, zegt Kristien Roelens.

3. Incontinentie

Een vaginale bevalling kan de bekkenbodemspieren uitrekken die zorgen voor controle van de blaas. In sommige gevallen leidt dit tot een verzakking van de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren terug sterk maken is belangrijk om incontentieproblemen voor te zijn. De kinesist zal daags na de bevalling al enkele oefeningen voorschrijven. Anders dan buikspiertraining of andere sporten mag je hier al snel aan beginnen.

4. Tandproblemen

Tijdens de zwangerschap stijgt het hormoon progesteron in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze tandvleesontsteking is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Laat je tanden verzorgen en vraag advies aan je tandarts, omdat deze gebitsproblemen kunnen aanhouden als je ze niet tijdig aanpakt.

5. Haar

Veel vrouwen hebben een dikkere bos haar tijdens hun zwangerschap. Dit is tijdelijk en heeft te maken met zwangerschapshormonen. Ook de structuur van het haar kan veranderen. Na de bevalling ervaren veel vrouwen haarverlies: ook dit is normaal en zal binnen 12 tot 18 maanden na de geboorte terug stabiliseren. Als de structuur van het haar is veranderd, kan dit wel blijvend zijn.

6. Grotere en kleinere borsten

Je borsten worden flink groter tijdens de zwangerschap, omdat het vetweefsel wordt vervangen door melkklierweefsel in voorbereiding op de borstvoeding. De melkklieren worden groter en je borsten kunnen gevoelig en gezwollen zijn. 

Als je na de bevalling borstvoeding geeft, zullen je borsten nog groter worden. Het melkklierweefsel neemt weer af als je met borstvoeding stopt, waardoor je borsten weer kleiner worden. Soms eindig je met een kleinere cupmaat dan voor de zwangerschap. Het vetweefsel komt immers niet altijd terug.  

Het soepeler worden van de ligamenten zorgt er bovendien voor dat je borsten (iets) gaan hangen. Of je borstvoeding geeft of niet maakt hier geen verschil, hebben verschillende onderzoeken aangetoond.

7. Striae

Hoewel striae niet is voorbehouden aan zwangeren, zijn de gekleurde lijntjes een gekende bijkomstigheid van een zwangerschap. Striae wordt na verloop van tijd minder zichtbaar, maar helemaal verdwijnen zal het niet. De huid hydrateren is altijd goed, maar dat het striae helpt voorkomen is tot nu niet bewezen. 

8. Diabetes

Ongeveer 5 tot 10 procent van de zwangeren krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. In België wordt elke zwangere tussen de 24 en 28 weken hierop getest, want er kleven een hoop risico’s aan diabetes. De baby kan te vroeg worden geboren, te zwaar zijn en de lever kan onrijp zijn. Dit kan leiden tot geelzucht. De moeder heeft meer kans op hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, een grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap en 50 procent kans om op latere leeftijd diabetes type 2 te ontwikkelen.

Bij een positieve test op zwangerschapsdiabetes moet je je gewicht en voedingspatroon goed in het oog houden. Ook moeten de waarden van je bloedsuiker nauw opgevolgd worden.

9. Spataderen

Spataderen komen meestal voor op de benen. Door het gewicht van de baarmoeder en komt de bloedtoevoer naar de benen onder druk te staan, terwijl tegelijkertijd de bloedvaten uitzetten. Spataderen verdwijnen meestal binnen 6 maanden tot een jaar na de geboorte. Zorgen voor genoeg beweging, niet (lang) met je benen over elkaar zitten en vooral voldoende drinken kunnen spataderen helpen voorkomen.

10. Diastase (uitwijken van de buikspieren)

Door de zwangerschapshormonen wordt het bindweefsel tussen buikspieren soepeler. Om plaats te geven aan je groeiende buik kunnen je buikspieren tot 2,5 centimeter uit elkaar wijken. Na een eerste zwangerschap herstelt deze diastase meestal vanzelf. Bij volgende zwangerschappen duurt het herstel langer, en soms kan de diastase permanent zijn. Diastase is geen groot probleem, maar je kan wel klachten krijgen als de wijking breder is dan 2 centimeter, zoals problemen met je houding, bekkenbodemklachten, moeite met buigen, rugklachten en last bij niezen en hoesten. In dat geval is het raadzaam contact op te nemen met een arts.

11. Bredere heupen

Sommige vrouwen merken op dat ze bredere heupen hebben dan voor de geboorte. Dit heeft niet te maken met het hormoon relaxine wat ervoor zorgt dat gewrichten soepeler worden, maar eerder met de opslag van vet. Vetcellen hebben de neiging op te hopen in delen van het lichaam die al voorzien zijn van extra vetcellen. 

Lees ook binnen HLN+:

Net zoals Astrid Coppens 3 weken na de bevalling weer strakke buik: hoe realistisch is het?

Wespen extra actief deze periode: hoe voorkom je dat je wordt gestoken? En wat als het toch gebeurt?

Expert onderwerpt zwemhulpmiddelen aan strenge test: “Dit vest zal geen enkele zwemleraar gebruiken”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Van den haute Robby

  Ik ben 30kilo bijgekomen en op 6 maand 33 eraf...alleen.. buikje flubbert wat meer en de borsten...die zijn gaan hangen...mijn heupen zijn ook wat breder geworden en opeens is daar de cellulitis...kortom...ik ben van meisje naar vrouw geëvolueerd en ik ben er fier op!

 • Frans Van Hoyweghen

  Daarmee had ons moeder zoon grote voeten, wij waren met 7.

 • Elke Claes

  ik ben van een 39 naar een 42 gegaan - een maat per kind.

 • Francisca Vis

  Marteling voor het lichaam van een vrouw!