Exclusief voor abonnees

Vallen mannen gemakkelijker af dan vrouwen?

Getty Images/iStockphoto
Waar een man zo’n 26 miljard vetcellen in zijn lichaam heeft, telt het lijf van de vrouw er gemiddeld maar liefst 35 miljard. Niet eerlijk, verzuchten veel vrouwen die er dolgraag wat kilo’s af willen. Tot overmaat van ramp kan het aantal vetcellen wel toenemen, maar niet afnemen. Ja, net als andere lichaamscellen gaan ook vetcellen dood. Ieder jaar legt 10 procent van onze vetcellen het loodje. Maar die worden ongeveer in hetzelfde tempo vervangen door nieuwe. Rozen verwelken, schepen vergaan, maar eenmaal gevormde vetcellen blijven altijd bestaan.

Sommige wetenschappers, zoals celbioloog Kirsty Spaling van het Karolinska Institutet in Zweden, denkt dat dat een van de redenen is waarom mensen na gewichtsverlies vaak weer aankomen. Vetcellen kunnen groeien en krimpen, maar je krijgt ze met geen mogelijkheid uit je lijf. Zelfs niet met liposuctie: een Amerikaanse studie uit 2011 liet zien dat vetcellen die operatief worden verwijderd, vaak binnen een jaar terugkomen.

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jil Heirman

  dirk van hoof, vrouwen hebben per week ettelijke uren minder vrije tijd dan mannen, omdat ze meer versch. verantwoordelijkheden dragen. Er zou snel ongelofelijke chaos heersen als vrouwen werkelijk “minder karakter” hadden. Vet “kleeft” wel degelijk harder aan vrouwen, en daar zijn meerdere redenen voor: van nature meer vetcellen, veel minder spiermassa voor de verbranding etc.

 • Rudy De Wever

  Vet drijft op water dat is een voordeel .

 • dirk belis

  De beste training! Geen!!! Grap.vrouwen trainen savonds na! het eten,mannen smorgens voor! het eten.

 • dirk van hoof

  Elk pondje gaat doir het mondje zowel man als vrouw. Mussch man meer karakter?'''

 • Peter Buyck

  Geen appelen met peren vergelijken aub. Vrouwen hebben hun vetreserve nodig voor iets héél fundamentaals: draagmoederschap en moederschap. Voor mannen geldt de evolutieleer evenzeer: mannen zijn de jagers en we zijn absoluut de pineut als we met grote vetreserves op jacht moeten...