Ga naar de mobiele website
^ Top

Val jij moeilijk in slaap 's avonds? Probeer dan dit trucje

Thinkstock
Niets zo vervelend als 's avonds maar niet in slaap geraken wetende dat je morgen een drukke dag voor de boeg hebt. Uit pure wanhoop besluit je dan maar schaapjes te tellen. Maar wie snel in dromenland wil belanden, pakt dat probleem best op een andere manier aan.

Wanneer je niet in slaap geraakt, heb je vaak de neiging om jezelf erop te wijzen dat je 'nu écht moet in slapen moet vallen'. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. En in plaats van deze mantra continu te herhalen, is het effectiever om jezelf op te leggen om wakker te blijven, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow.

Psycholoog Richard Wiseman legt uit dat het succes van deze truc te verklaren valt aan de hand van omgekeerde psychologie. Val je maar niet in slaap? Denk dan eens 'Ik mag niet in slaap vallen." in plaats van "Ik moet nu écht in slaap vallen." Houd hierbij je ogen open (knipperen mag natuurlijk) en vecht tegen het verlangen om je telefoon of laptop er nog even bij te pakken. Je zal merken dat jezelf wakker houden best wel vermoeiend is. 

Sterker nog, uit het onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf op deze manier dwingen om wakker te blijven sneller slaap vatten dan zij die met hun ogen toe wachten tot Klaas Vaak passeert. 

Een simpel maar vermoeiend trucje waarmee je zo in dromenland belandt.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ano Niem

  Ik lees in bed voor het slapen, ik slaap snel

 • Dubois Thomas

  Ik gebruik deze truuc al meer dan een jaar en leg mezelf op zo lang mogelijk wakker te blijven en het helpt!

 • New-yorker 81

  Gewoon hard werken is al voldoende om snel int slaap te vallen !

 • Anthe dv

  Ja heb ik al geprobeerd vroeger en da helpt inderdaad. Nu neem ik een slaappil, da werkt iets rapper...

 • K V

  Wanneer ik niet kan slapen, begin ik woordspelen te doen.Gewoonlijk slaap ik iets na het 3e spel. Soms ervoor, soms erna. Maar gewoonlijk slaap ik na 30 minuten.

Meld een bug