Tot 40.000 kinderen zorgen voor zieke ouders

Voor het eerst heeft het Vlaams onderzoekscentrum 'Kind en Samenleving' het aantal jonge mantelzorgers in kaart gebracht. Tot 40.000 kinderen en jongeren tussen 10 en 24 jaar beginnen na hun schooldag thuis aan een andere taak: de verzorging van hun chronisch zieke ouders.

De cijfers zijn hoog genoeg om er een campagne aan te koppelen, zegt directrice An Piessens van 'Kind en Samenleving'. Via een campagnefilm en een boekje op kindermaat wil het centrum aandacht vragen voor de moeilijke situatie waarin jonge mantelzorgers zich bevinden. "Een béétje hulp zou al wonderen doen", zegt Piessens.

"Scholen die zich flexibel opstellen als er een taak niet gemaakt is, artsen die zich niet alleen bekommeren om de zieke ouders, maar ook oog hebben voor de kinderen, financiële ondersteuning voor families die het niet breed hebben: het is hoognodig."

Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen deelt die mening. "Ik hoop dat de resultaten van het onderzoek de beleidsmakers wakker schudden. Iedereen gaat er maar van uit dat kinderen in Vlaanderen een onbekommerd leven leiden, van schoolgaan en spelen. Deze cijfers bewijzen dat niet iedereen dat geluk heeft."


Lees er meer over vandaag in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie.