Tomaten kunnen de longen van ex-rokers sneller herstellen

Foto door Max Delsid op Unsplash
Wie er daadwerkelijk in slaagt om sigaretten in 2017 achter te laten en stoppen met roken vol te houden, doet er goed aan om wat vaker tomaten op het menu te zetten. Uit onderzoek van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt namelijk dat dagelijks tomaten eten helpt om de longcapaciteit van ex-rokers te herstellen.

Voor het onderzoek werd de longfunctie van 650 mensen uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk 10 jaar lang bestudeerd. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun dieet en ze legden ook longtesten af. Eén keer in 2002, daarna nog eens in 2012. Daarbij werd rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, BMI, sociaal-economische status en fysieke activiteit.

De meest opvallende conclusie na 10 jaar onderzoek, is dat wie minstens twee verse tomaten per dag eet, minder snel aan longcapaciteit inboet. Dat geldt voor iedereen, al is het effect opvallend groter bij ex-rokers. Ook bepaalde stoffen in fruitsoorten, en dan vooral appels, kunnen helpen bij het herstel van aangebrachte longschade. Al moet je dan wel minstens 3 porties fruit per dag eten. Het effect geldt sowieso ook alleen voor verse tomaten en fruit, dagelijks tomatensaus eten heeft helaas niet dezelfde gezondheidsvoordelen.

Verouderingsproces longen

“Deze studie toont aan dat een dieet kan helpen om longen te herstellen bij mensen die gestopt zijn met roken. Maar ook dat tomaten en vers fruit het natuurlijke verouderingsproces van de longen kunnen tegengaan, zelfs als je nog nooit gerookt hebt,” schrijft Vanessa Garcia-Larsen, een van de auteurs van de studie en professor aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, in een persbericht. 

Is stoppen met roken ook  voor jou een goed voornemen, maar vind je het nu al moeilijk? Wij vroegen 5 tips aan tabakoloog Laura Jacobs:

1. Schrijf je voordelen en nadelen van roken uit. Zet jouw huidige en lange termijn voor- en nadelen van roken op papier. Het zijn deze items die je zullen aanzetten om een rookstoppoging te ondernemen. Je kan het briefje eventueel op zak steken of uithangen ter herinnering.

2. Zoek iemand die ook wil stoppen. Hierbij heb je het voordeel dat je elkaar kan steunen, aanmoedigen en begrijpen. Samen sterk!

3. Bepaal een stopdatum. Plan deze niet te ver in de toekomst. Zoek een datum waarop je niet te veel blootgesteld zal zijn aan stress of risicosituaties. Denk na wat je ondertussen nog kan doen. Hoe kan je je motivatie verder verhogen? Hoe en door wie kan je jezelf (professioneel) laten ondersteunen? Wie zal je inlichten over je stoppoging? Hoe kan je jezelf belonen?

4. Tracht jezelf bezig te houden of kies enkele nieuwe (gezonde) gewoontes. Focus je op de niet-rokers in je omgeving of op het werk. Hoe brengen zij hun pauze door? Wat doen zij ter ontspanning? Hoe gaan zij om met stressoren of onverwachte gebeurtenissen?

5. Er bestaat niet zoiets als “slechts één” sigaret. Ga je toch in de fout, probeer dan vooral kalm te blijven. Herval staat niet gelijk aan mislukking. Laat je niet te sterk ontmoedigen, het overkomt veel mensen die proberen stoppen met roken. Tracht er iets uit te leren en ga zo snel mogelijk terug door met je gezond voornemen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger -Martin Geens

  Heb nooit gerookt en dat tomaten gezond zijn kan ik mee leven ,ik eet het ganse jaar wekelijks anderhalve tot 2 kg tomaten ,meestal gestoofd met paprika ,knoflook ,uien en soms brocoli of wortelen .Maar ik heb wel geleerd dat men tomaten en wortelen best kookt of stooft om het belangrijkste van de voedingstoffen binnen te krijgen .Succes aan diegenen die gestopt zijn met roken .Ongezond en duur .

 • Heidi Coussens

  Ondertussen 4 maanden gestopt met roken, en enkel spijt dat ik het niet eerder heb gedaan. Het enige "nadeel" is dat sigarettenrook en vooral de geur me vreselijk storen.

 • Louis berckmans

  36 jaar gerookt en enkele keren proberen stoppen ,tot de kater van kerstdag 2015 redding bracht ,als ik 1 dag kan stoppen kan ik ook 2 dagen stoppen en zo verder en ik ben nu zo nog bezig reeds meer dan 2 jaar en nog geen second spijt van ,integendeel .

 • Willy Batens

  Heb zeker 50 jaar gerookt,van alles geprobeerd om te stoppen,plakkers,kauwgum enz..Niks hielp en toch, van de ene dag op de andere zomaar gestopt en dat al meer dan een jaar.

 • Hugo Schelstraete

  Het ligt waarschijnlijk aan de overvloed aan sproeistoffen die er gebruikt worden. De impact van de verwarmde serres op het milieu hebben ze nog niet bekeken. Hij uitstoot wordt verdeeld over alle levende wezens, dus zou het minder schadelijk zijn. HAhaha