Toilet-etiquette: do’s en don’ts op een openbare wc

Unsplash
Openbare toiletten, ze zijn een broeihaard van bacteriën, gênante geluiden en bijhorende schaamte. Het gevolg: je zit er nooit 100% op je gemak. Als de nood hoog is, kan je deze regels en tips onthouden. 

Een bezoek aan het kleinste kamertje op restaurant, op café of op je werk is nooit hetzelfde als bij je thuis. In de veiligheid van je eigen woonst kan zo’n toiletbezoek ontspannend zijn. Een moment om je gedachten op nul te zetten of rustig door een magazine te bladeren. Maar elders denk je snel aan andere zaken: de buurman die zonder gêne en als een trompettist onaangename geluiden voortbrengt of de vele bacteriën die er rond krioelen. Sommige mensen hurken zelfs, omdat ze niet op de wc-bril durven te zitten. (Wie weet wie zat er neer voor hen?!) Enkele experts laten hun licht schijnen op het toiletbezoek. Niet om je hypochondrie te bezorgen, wel zodat jij je in de toekomst een tikje comfortabeler voelt. 

Kies het juiste toilethokje

Welk toilet is de meest veilige keuze? Over die vraag hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië - San Diego zich gebogen. In 1995 onderzochten ze hoeveel toiletpapier gebruikt werd in een openbaar mannentoilet. Na 10 weken werd duidelijk dat het meeste toiletpapier werd gebruikt in de 2 middelste hokjes. Dat suggereert dat die ook het meest gebruikt worden. Als je er dan ook van uitgaat dat alle wc’s even vaak schoongemaakt worden, weet je dat de buitenste toiletten in de meeste gevallen de meest schone zijn. 

Zitten in plaats van hurken

Neen, het is niet mogelijk om een soa of andere vieze ziekte op te lopen door op een toilet te zitten. Daarvoor moeten de ziektekiemen al in contact komen met je geslachtsorgaan, urinewegen of een open wondje. Dat is héél onwaarschijnlijk. Je kan je dus zonder al te veel zorgen neervlijen op de wc-bril. 

Heb jij de neiging om te hurken? Dat is nergens voor nodig. Meer zelfs: sommige wetenschappers waarschuwen dat het geen goed idee is. Volgens uroloog Doreen Chung is het door de squatpose moeilijker om je bekkenbodem te ontspannen. Daardoor duurt het langer om te plassen en blijft er vaak nog wat urine achter, wat het risico op urineweginfecties kan vergroten. Een kleine nuance: het gaat natuurlijk om een heel klein risico. Het is nog steeds gezonder om te squatten dan om je plas in te houden. 

Wie twijfelt om zich met blote billen neer te zetten, kan de wc-bril eerst nog afkuisen. Dat doe je het best met een papiertje en een druppel desinfectiemiddel met alcohol. Let wel op dat je de wc-bril niet aanraakt met je handen. En kom achteraf niet aan je gezicht, want zo kunnen microbes wel in contact komen met je mond of neus. 

Was - en droog - je handen

Hoe je het ook draait of keert: tijdens een toiletbezoek kom je sowieso in aanraking met bacteriën. Daarom moet je immer en altijd de wastafel passeren. Check dat jij je handen ook grondig wast. Volgens Matthew Zahn, voorzitter van de Infectious Diseases Society of America, wassen de meeste mensen hun handen te slordig. “Ze vergeten vaak de rug van hun hand of de vingertoppen in te zepen”, meent Zahn. Het is ook aangeraden om je handen minstens 15 seconden te wassen. 

Draai de kraan ook niet meteen dicht. “Dat is een van de vuilste plekjes in het openbaar toilet”, stelt Judy Stone, arts infectieziektebestrijding. Je kan beter je handen eerst afdroegen met een papieren doekje, en dat doekje vervolgens gebruiken om de kraan weer toe te draaien. Zijn er geen papieren doekjes om je handen af te drogen? Gebruik dan toiletpapier. Dat is nog steeds een betere optie dan handdrogers. Die machines verspreiden immers de bacteriën die achterblijven op de handen. En je handen niet drogen? Ook dat is geen goed idee. Volgens een onderzoek uit 1997 blijven bacteriën veel gemakkelijker hangen aan natte dan aan droge handen. 

Nog een laatste tip: gebruik indien mogelijk je elleboog, schouder of heup om de deur te openen. Grijp je met je hand naar de deurklink, dan wordt ie opnieuw vuil, zo redeneert Stone. 

Maak je vooral niet te veel zorgen

De kans dat je ziek wordt na een toiletbezoek is héél héél klein. Het is altijd beter om naar het kleinste kamertje te gaan in plaats je plas in te houden. “Ik wacht wel tot ik thuis ben” is de foute attitude. Oké, het ruikt er niet zo fris en ziet er niet altijd proper uit, maar ook kantoren, winkels of scholen zijn broeihaarden van bacteriën. Op het toilet heb je tenminste nog water en zeep waarmee je de microben van je handen kunt afspoelen. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jefke Vermeulen

    Helaas, toiletpapier op de bril leggen zorgt er net voor dat bacteriën blijven zitten. Toilletbrillen zijn zodanig gemaakt dat bacteriën zich niet kunnen hechten op het oppervlak.

  • Mario Adams

    Ik leg op het werk altijd wc-papier op de bril én steek ook wc-papier vooraan zodat mijn leuter niet in contact komt met het binnenste van de wc. Om wcbril omhoog en omlaag te doen, gebruik ik ook wc-papier, evenals om deur te openen (papier zakdoekje bij binnengaan). Het verbaasd me toch nog steeds dat tussen de mensen die ik daar elke dag zie, er ook zijn die er echt vuile gewoontes op nahouden (wc niet doortrekken, bril vol urinespatten, …)