Tien hardnekkige voedselfabels ontkracht

Katan: 'We horen graag hoe we moeiteloos slank en mooi worden'
thinkstock Katan: 'We horen graag hoe we moeiteloos slank en mooi worden'
Het regent voedselhypes en de dieetindustrie produceert het ene wondermiddel na het andere. Daarom maakt de Nederlander Martijn Katan (70), emeritus hoogleraar voedingsleer, korte metten met 70 mythes op het gebied van eten en drinken. "We horen graag hoe we moeiteloos slank en mooi worden."

Hij heeft zorgen over de voedselclaims die aandacht zoekende producenten, onderzoekers  en dieetgoeroes dagelijks over ons uitstorten. Soms kunnen die hypes gevaarlijk zijn, meent Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleraar aan de VU. "Dat kleidieet van Rens Kroes bijvoorbeeld was echt bizar, die klei kan grote hoeveelheden lood en arsenicum bevatten. En als kinderen door angstverhalen geen melk en brood meer krijgen kunnen ze tekorten krijgen."

Scoren
Over het ontstaan van dit soort mythes zegt hij: "In hun jacht op sponsors en publicaties moeten onderzoekers scoren met interessante ontdekkingen. Kennis over voeding is een marktproduct geworden, net als een telefoon of een vakantiereis. En de welness-industrie vent die hypes wat graag uit: er valt goed te verdienen aan cursussen, dieetboeken en supplementen."

Maar waarom laat de moderne, kritische consument zich dit allemaal aanleunen? Katan heeft er een snedige analyse over, hoewel die  niet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. "Miljoenen mensen hebben buikpijn, zijn depressief, moe of te dik, de dokter kan niets doen en dus vestigen ze hun hoop op een wonderdieet.

Entertainment
Voor anderen is voeding vooral entertainment. Het is geweldig om als eerste in je vriendengroep te kunnen zeggen: goh, eet jij nog rozijnen? Dat is zo 2012. Daarnaast horen we graag hoe we moeiteloos slank en mooi worden. We blijven tegen beter weten in geloven in dat wondermiddel.''

In Voedingsmythes, over valse hoop en nodeloze vrees - waarvoor hij zich op 600 studies baseerde - maakt Katan korte metten met 70 aannames. Zijn boodschap: "Negeer het voedingsnieuws. Gewoon overslaan. Ga liever een boek lezen, lekker sporten of met je kinderen spelen."

Martijn Katan
Hollandse Hoogte Martijn Katan
thinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels