Terminale Stephen (19) sterkt onverwacht aan en deelt inspirerende levensvideo

Tegen alle verwachting knapt de terminaal zieke tiener Stephen, die vorige week met zijn "laatste duimen omhoog foto" en zijn emotionele afscheidsbericht zijn eigen einde aankondigde, op. Hij haalde een recordbedrag aan donaties op en laat nu weten dat hij "alle steun en liefde enorm waardeert". Hij deelt ook een video van zijn leven waarin zijn onbegrensde positiviteit de hoofdrol speelt.

"Het doel van deze video is om zoveel mogelijk positiviteit te verspreiden. Om mensen te laten zien dat als er iets misgaat in je leven, dat dat de verdere invulling van het leven nog niet hoeft te bepalen," zo begint Stephen zijn negen minuten durende filmpje.

Vier jaar geleden werd de diagnose dikkedarmkanker bij Stephen gesteld. Vorig jaar werd hem verteld dat hij niet meer geopereerd kon worden en dat hij niet meer te genezen was.

Extra leven, extra kansen
Via zijn Facebookpagina houdt hij zijn volgers op de hoogte van zijn onverwachte herstel. "Vorige week zondag klapte mijn rechterlong. Een heel medisch team werd opgetrommeld om mij te helpen en het scheelde maar een haartje of ik had jullie allemaal verlaten. Ik overleefde het, maar de volgende dag voelde ik me erg zwak," zo blikt hij terug op zijn heftige week.

De doktoren vertelde de 19-jarige jongen uit het Engelse Birmingham dat zijn ademhaling op een gegeven moment er helemaal mee zou kunnen stoppen. Stephen nam daarom afscheid van zijn duizenden volgers op Facebook. Een afscheidsbericht met grote gevolgen.

Hij riep mensen op om te doneren aan het Teenage Cancer Trust. Een oproep waar massaal gehoor aan werd gegeven: er werd tot nu toe al 2,6 miljoen pond geschonken. Stephens doel om een miljoen pond in te zamelen kon van zijn bucketlist.

Precair, maar stabiel
De lawine aan reacties en steunbetuigingen hebben de zieke tiener gesterkt. Zijn situatie is nog altijd precair, maar naar zijn zeggen min of meer stabiel. Hij laat weten af en toe zonder zuurstofmasker zelf te ademen. En het lijkt er op dat hij nog niet klaar is met het verspreiden van zijn levensboodschap: "blijf positief".

"Ik voel me gezegend om zoveel liefde en steun te mogen ontvangen," zo bedankt hij iedereen op zijn pagina. Hij deelt de video waarin hij vertelt over zijn strijd en over zijn bucketlist. Op zijn lijst stonden een aantal dingen die hij het liefst voor zijn dood nog zou doen.

"Leven niet voor lief nemen"
Hij kan niet meer zijn hele bucketlist afwerken, maar knuffelde onder andere in de afgelopen veertien maanden wel met een olifant, speelde drums voor een publiek van 90.000 mensen in het Wembley-stadion en sprak in het parlement over zijn ziekte. Hij nam een tattoo en zag Engeland-Brazilië in het Wembley-stadion. Ook werd hij overgevlogen naar Amerika voor een concert van Skrillex. En hij zamelde dus een recordbedrag aan donaties in.

"Het leven heeft me, om welke reden dan ook, kanker gegeven, ik wil echt niet sterven, maar als mijn verhaal anderen leert het leven niet voor lief te nemen, dan is dat zo. En in de tussentijd probeer ik zoveel mogelijk van ieder moment te genieten. Kanker is shit, maar het leven is geweldig!", zo besluit Stephen zijn verhaal.

YouTube
De 'laatste foto' die Stephen vorige week deelde met zijn volgers.
Facebook De 'laatste foto' die Stephen vorige week deelde met zijn volgers.