Terminale patiënten VS mogen niet-geteste medicijnen proberen

THINKSTOCK
Colorado is de eerste Amerikaanse staat waar terminale patiënten het recht hebben om medicijnen in te nemen die niet zijn getest.  De 'Right to Try'-wet werd er vandaag ondertekend. Missouri en Louisiana zullen snel volgen.

De staatsparlementen hadden de wet 'Right to Try' unaniem goedgekeurd en de gouvereneur van Colorado zette vandaag zijn handtekening onder de wet. In de VS mogen medicijnen normaal alleen gebruikt worden wanneer ze zijn goedgekeurd door de Voedsel- en Medicijnenautoriteit (FDA).

Dankzij de nieuwe wet moeten de patiënten alleen een goedkeuring van de medicijnenfabrikant of een aanbeveling van de dokter krijgen om de experimentele medicijnen te gebruiken. "Terminale patiënten die nog hoop hebben moeten de keuze krijgen welk medicijn dan ook te gebruiken", zet parlementariër Joann Ginal.

Tegenstanders
Volgens tegenstanders belemmert de wet medicijnontwikkeling. Door het ontbreken van een keuring vrezen ze ook dat de medicijnen niet altijd veilig of effectief zijn. Frank Burroughs, oprichter van een organisatie die de wet steunt, zegt echter dat de patiënten niet zomaar naal eender welk medicijn zullen. ''Het gaat hier om veelbelovende medicijnen. Patiënten zijn veel slimmer dan wordt gedacht.''