Te veel sporten verhoogt risico op hartaanval, met name bij blanke mannen

thinkstock
Het is letterlijk mogelijk om jezelf dood te sporten, zo ontdekten wetenschappers uit Californië. Met name blanke mannen die wekelijks meer dan 7,5 uur sporten, hebben volgens hen namelijk bijna twee keer zoveel kans op een hartaanval.

De onderzoekers volgden 3.175 mensen gedurende 25 jaar, verdeeld in drie groepen: mensen die weinig sporten (minder dan 150 minuten per week), mensen die gemiddeld sporten (tussen de 150 en 450 minuten per week) en mensen die veel sporten (meer dan 450 minuten per week). Wat hen opviel, was dat met name de blanke mannen die veel sporten (meer dan 7,5 uur per week) er slecht vanaf komen. Hun risico op een hartaanval bleek maar liefst 86 procent hoger dan bij de andere onderzochte mensen. Bij donkere mannen zagen ze dat effect niet, bij vrouwen was het te verwaarlozen.

Volgens de onderzoekers zou dat verhoogde risico veroorzaakt worden door het feit dat veel sporten zorgt voor druk op de kransslagaders, wat vervolgens weer kan leiden tot aderverkalking. Dit, in tegenstelling tot de oorspronkelijke verwachtingen: "We hadden verwacht dat een hoger niveau van fysieke inspanning op den duur zou leiden tot minder aderverkalking", aldus onderzoeker Deepika Laddu.

We hadden verwacht dat een hoger niveau van fysieke inspanning op den duur zou leiden tot minder aderverkalking

Niet stoppen
Mede-auteur en cardioloog Jamal Rana waarschuwt wel om de bevindingen niet te gebruiken als een excuus om niet meer te sporten: "In deze studie is niet gekeken naar het soort aderverkalking. Het zou kunnen gaan om de meer stabiele variant, waarbij het minder waarschijnlijk is dat die hartproblemen veroorzaakt. De studie raadt dus niet aan om te stoppen met sporten."

De onderzoekers willen nog verder onderzoek doen naar de verschillen tussen blanke en donkere mannen. Daarbij willen ze in kaart brengen wat er precies voor zorgt dat er verschillen zijn in de verkalking van de aderen.

De studie raadt dus niet aan om te stoppen met sporten
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Maerten

  Het feit dat er plots voetballers of jonge lopers doodvallen,is meest te wijten aan hartritmestoornissen die ofwel aangeboren afwijking zijn ofwel door de niet ongevaarlijke bijwerking van overmatig gebruik van pijnstillers. Deze lokken namelijk hartritmestoornissen uit.

 • raf peeters

  Logisch een motor van een wagen geeft het ook op na een tijd van gedurige belasting ,waarom een hart niet.

 • Jeanne Delvoy

  Men spreekt van minimum wekelijks 150 minuten te sporten.Vermoed sterk dat daar 80% niet aan komt.Nochtans er bestaat wel degelijks iets waar "te" mag voorgezet worden.Tevreden,een woord dat in weinig mensen hun woordenschat nog wordt gebruikt.

 • John Ulmer

  Een mens moet voldoende bewegen en sport is gezond, maar extreme inspanningen zoals marathonlopen of triathlon kàn gewoon niet goed zijn voor het lichaam. Een lichaam is daar niet voor gemaakt.

 • issie cardoza

  waarom zijn dan zoveel donkere voetballers overleden of hartfalen, Nouri in amsterdam, nog een surinaamse speler in NL, Kano etc???