Tandtechnieker mag bleachen

UNKNOWN

Tandtechnieker Filip Martens (38) uit Zwalm, die gedurende twee jaar verkleurde tanden weer witter had gemaakt in zijn tandtechnisch labo in Zwijndrecht, is door de correctionele rechtbank van Antwerpen dinsdag vrijgesproken voor het onrechtmatig uitoefenen van de tandheelkunde.
 
Het Verbond der Vlaamse Tandartsen had in 2008 klacht tegen Martens ingediend. Bleachen is volgens het Verbond immers een tandheelkundige ingreep die enkel door tandartsen mag worden uitgevoerd. Het Verbond verwees daarvoor naar een Koninklijk Besluit.
 
Op 30 juli 2008 volgde er een huiszoeking bij de beklaagde waarbij al zijn materiaal in beslag werd genomen. Het openbaar ministerie deelde de visie van het Verbond en had 13.750 euro boete gevorderd, alsook de verbeurdverklaring van het materiaal en de 30.865 euro die hij met het bleachen verdiend had.

Oppervlakkige ingreep
Martens bekende dat hij sinds april 2006 tanden bleekte. Zijn advocate voerde echter aan dat het om een oppervlakkige ingreep ging, die niet onder het KB valt. Zijn advocate vroeg en kreeg ook de vrijspraak.
 
De tandtechnieker werd wel veroordeeld, omdat hij reclame had gemaakt voor het bleachen, en kreeg daarvoor een opschorting. Hij moet het Verbond der Vlaamse Tandartsen één euro schadevergoeding betalen. (belga/mvdb)