Tandenknarsen is niet zo onschuldig als je denkt

Getty Images/Cultura RF
Sta je soms op met vervelende hoofdpijn, een stijve nek en een pijnlijke kaak? Weet dan dat je bijlange na niet de enige bent. De boosdoener: tandenknarsen. 

Iedereen kent wel iemand die knarsetandt. Misschien is het je lief die je ‘s nachts wakker houdt door de tanden op elkaar te klemmen, je collega die onder stress vreemde geluiden voortbrengt of misschien wel jijzelf. Bruxisme, zo wordt de gewoonte ook genoemd, is niet alleen irritant voor omstaanders, maar is ook erg nefast voor je tanden en je kaaklijn. 

“Tandenknarsen is één van de voornaamste oorzaken van kaakpijn”, vertelt Richard Marques, een tandarts die heel wat bekenden waaronder Rita Ora op zijn tandartsstoel krijgt. “Vaak doen we het tijdens onze slaap of wanneer we onder stress lijden”, zegt hij nog aan het Britse magazine Glamour.

Op het eerste gezicht geen groot probleem, zou je denken. Maar als je er je geregeld schuldig aan maakt, is het schadelijker dan je denkt. “Je tandglazuur en de gevoeligheid van je gebit lijdt eronder, en het werkt slijtage van je tanden in de hand. En het kan leiden tot pijn in de kaak en dus tot nekpijn en hoofdpijn.”

Botox

Jammer genoeg kan je dit gedrag niet echt afleren. Volgens Marques is ‘s nachts een tandenbeschermer dragen de beste optie. “Een ander alternatief is acupunctuur omdat deze techniek je spieren helpt ontspannen. Ook hypnose is een mogelijkheid.” Als laatste redmiddel suggereert hij een botoxbehandeling, omdat dit ook een spierontspannend middel is. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nathalie Garitte

  Ik heb ieder jaar een nieuwe knarsplaat nodig....

 • Marinka Dumon

  @ Anny Bollens : inderdaad. De aanvraag voor tegemoetkoming gebeurt via de tandarts. Maar het werkt (bij mij toch) wel. Vermindert de belasting van kaakgewricht. Minder hoofd-, hals- en kaakpijn, en (de rest van) tandglazuur wordt beschermd. Het gaat ook lang mee.

 • Wiske Schoeters

  Ziekteverzekering betaalt niets voor dat silicoon gebit, tenzij je een extra verzekering voor de tandarts hebt.

 • Anny Bollens

  Een tandarts raadt aan een silicoon gebit in de mond te plaatsen 's nachts, kostprijs 350 €, tussenkomst ziekteverzekering ongeveer 200 € ongeveer.