Tanden poetsen, doe je dat nu best voor of na het ontbijt?

Thinkstock
Je gaat er waarschijnlijk -zoals het overgrote deel van de bevolking- van uit dat het best is om je tanden 's ochtends te poetsen na het ontbijt. Anders zit je immers met al die etensresten tussen je gebit. Maar is dat nu wel echt het geval?

Niet dus. Wie z'n tanden goed wil verzorgen, poetst meteen na het ontwaken. Wie wacht tot na het eten riskeert immers dat de zuren en zoetigheid van je ontbijt het glazuur van de tanden aantasten. De zuren die bijvoorbeeld in fruitsap aanwezig zijn, kunnen het tandglazuur broos maken, waardoor je het makkelijk kan beschadigen door meteen na het ontbijt te poetsen.

Wie toch liever na het ontbijt zijn tanden poetst, wacht in de toekomst daarom beter een half uur om zijn tandenborstel boven te halen. Vergeet trouwens niet dat je poetsbeurt 's avonds voor het slapengaan de allerbelangrijkste is. 's Nachts produceer je immers een pak minder speeksel, waardoor bacteriën vrij spel hebben om hun gang te gaan in je mond en je tanden te beschadigen.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chera C.

  Ff serieus poetsen mensen hun tanden na het ontbijt? Is toch vies! Je gaat toch niet zonder je tanden poetsen ontbijten. Lijkt me goor :-s

 • carina vereecken

  Van die vraag lag ik nu eens elke nacht wakker ,

 • Peter Buyck

  Hmm... de smaak van tandpasta en dito mondwater munt bij de koffie of de boterham met choco...

 • Van Eersel Guy

  Ik doe da tijdens het ontbijt

 • elsa vs

  Dat is toch logisch...als je ''s morgens walker wordt, zit je mond vol bacteriën die snachts vollenbak er ingekropen zijn en gebroeid hebben. Dus ALTIJD ALS EERSTE poetsen na het opstaan.