Tandarts deelt foto’s van het effect van alcohol op je tanden

Foto door Justin Aikin via Unsplash
Dat (te veel) alcohol niet goed is voor de gezondheid staat vast. Maar wist je dat het ook serieuze negatieve gevolgen heeft voor de staat van je tanden? De Britse tandarts Lewis Ehrlich drukt ons in een Facebookpost met de neus op de feiten.

Heel veel concreet onderzoek rond het effect van alcohol op de mondgezondheid is er nog niet. Wel is geweten dat alcohol de productie van onze natuurlijke speekselproductie doet afnemen, wat tandvleesontstekingen en tandbederf in de hand werkt. Maar volgens tandarts Lewis Ehrlich die in het Sydney Holistic Dental Centre werkt, is het vooral de zuurtegraad in alcoholische drankjes dat problemen veroorzaakt.

“We weten allemaal wat tandbederf is, maar tanderosie is nog onbekend voor velen,” schreef hij op Facebook. “Tanderosie betekent slijtage van het tandoppervlak – het hardste materiaal in het menselijk lichaam overigens – veroorzaakt door frequent en langdurig gebruik van voedingszuren. Zowel de natuurlijke als toegevoegde.”

Hoe hoger de zuurgraad van een drankje, hoe lager de pH- waarde, hoe slechter het voor het gebit is. Om dat te illustreren, postte Ehrlich een ingezoomde foto van tandglazuur na het drinken van een glas water. “De pH-waarde van water is ongeveer 7, pas bij een waarde van 5,5 treedt er erosie op. De foto is 7000x ingezoomd. Zie je de zachte, intacte oppervlakte? Hoe het er zou moeten uitzien?"

Op de volgende foto zien we tandglazuur dat werd blootgesteld aan een suikervrij glas wodka met een pH-waarde van 3,2. Met meer gaten dan in een Zwitserse kaas, wordt het meteen duidelijk wat de zuurtegraad doet met je tanden.

Op de laatste foto zien we het tandglazuur na het drinken van een gin en tonic met een pH-waarde van 2,2. De gaten zijn duidelijk nog groter geworden. “Je krijgt maar één paar volwassentanden. Als deze drankjes het hardste materiaal in je lichaam doen oplossen, wil je niet weten wat het met de rest van je lichaam doet.”

Uiteraard is Ehrlich wel realistisch genoeg om in te zien dat niet iedereen plots gaat stoppen met alcohol drinken. Daarom raadt hij aan om drankjes te drinken met een rietje en regelmatig te spoelen met water. "Wacht ook altijd minstens 30 minuten voor je je tanden poetst," laat hij nog weten. En natuurlijk is ook niet alleen alcohol slecht, frisdrank heeft een al even lage pH-waarde dan bijvoorbeeld een gin en tonic. 

Wat is de pH-waarde in andere drankjes?

Coca-Cola: 2.7 

Appelsiensap: 3,4

Spuitwater: 3,7

Sportdrankjes: 3,3

Wijn: 2,3 - 3,8

Bier: 4,0 - 5,0

Zwarte koffie: 2,4 - 3,3
28 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Angelo Cabooter

  Nu nog een tandarts die foto's deelt op het internet wat er gebeurt met je tanden als je teveel rookt. Maar dat gaat toch geen effect hebben op rokers, want dan gaan ze een andere excuus vinden wat een tandarts nog moet tonen.

 • Johan Apatride

  Een fris zomerslaatje richt evenveel schade aan. De grootste schade wordt aangericht door het kussen, men krijgt dan agressieve bacteriën binnen die men van nature niet heeft. Ben 50, heb nooit gekust en heb geen gaatjes.

 • Karel van Velzeke

  de verzuurde maatschappij is ook slecht voor de tanden !

 • ingrid joosten

  De fout die velen maken is direct te poetsen na het eten of drinken. Je glazuur is dan week en door te poetsen schuur je het kapot. Je wacht beter even. Zo doe ik het en ik heb nooit gaatjes en heb al mijn tanden nog. Al speelt de aanleg van iemand natuurlijk de belangrijkste rol.

 • tim janssens

  Ons kind krijgt geen softdrinks. Vaak onbegrip van andere ouders en zelfs de school. Daar krijgt hij van de juf zijn eerste cola's. Tsja...