Studie bewijst: het eeuwige leven is onmogelijk

De oudste man ter wereld: de Japanner Sakari Momoi (111 jaar).
AP De oudste man ter wereld: de Japanner Sakari Momoi (111 jaar).
In weerwil van wat sommigen misschien gehoopt hadden, stijgt de levensverwachting niet lineair maar plafonneert ze al enkele jaren. Dat blijkt uit onderzoek bij 'supereeuwelingen' en atleten, zo melden Franse wetenschappers in het vakblad Journal of Gerontology.

Volgens de wetenschappers van het Institut de recherche biomédicale et d'épidémiologie du sport (Irmes) versterken de resultaten "alleen maar de argumenten voor een gelimiteerde levensduur". Ze onderzochten wereldwijd 1.205 'supereeuwelingen' (ouder dan 110 jaar). Het ging om 125 mannen en 1.080 vrouwen van wie de geboortedatum kon bevestigd worden en die overleden zijn tussen 1899 en 2013.

Voorts werden 19.012 atleten onderzocht die sinds 1896 deelnamen aan de Olympische Spelen. Atleten zouden over het algemeen langer leven dan hun generatiegenoten.

Juliana Antero-Jacquemin, de hoofdonderzoekster, merkte een soort plafond op. "Bij de atleten is dat 80 à 85 jaar, bij de supereeuwelingen ongeveer 115", klinkt het.

De oudste mens tot nu toe is de Française Jeanne Calment. Zij was 122 toen ze in 1997 overleed. Sindsdien was er één persoon die 119 werd, terwijl de anderen niet voorbij 116 geraken. En ondanks een relatief gezonde en actieve levensstijl, kon nog geen enkele van de atleten de limiet van 110 jaar bereiken. De oudste werd 105, luidt het. Volgens Antero-Jacquemin lijkt het erop dat er een soort psychologische barrière bereikt is.

De wetenschappers geven echter ook toe dat het aantal onderzochte personen relatief klein is en de observatieperiode gelimiteerd. Het onderzoek stond bijvoorbeeld niet stil bij mensen die tussen 100 en 110 jaar oud werden, terwijl die categorie de afgelopen jaren in de westerse wereld net geëxplodeerd is. Alleen al in Japan zijn er 55.000 eeuwelingen.