Ga naar de mobiele website
^ Top

Studie bewijst: e-sigaret beter dan andere middelen om te stoppen met roken

BELGA
De elektronische sigaret als hulpmiddel in rookstopbegeleiding is minstens even effectief als andere middelen zoals rookstopmedicatie en nicotinevervangers. Dat concludeert Brent Boermans in de masterproef waarmee hij aan de KU Leuven promoveerde tot Master of Science in de psychologie. De vloeistof in een e-sigaret bevat een dosis nicotine die in het kader van de rookstopbegeleiding stelselmatig wordt afgebouwd.

Boermans volgde in het kader van zijn onderzoek 53 personen die onder begeleiding van tabakologen trachtten te stoppen met roken. Na één maand rookstop had 75 procent van de deelnemers nog geen sigaret aangeraakt. Bij degenen die de e-sigaret als hulpmiddel gebruikten, was dat eveneens 75 procent, bij nicotinevervangers (NRT) 70 procent, bij een combinatie van deze twee hulpmiddelen 66,67 procent en bij wie zich liet behandelen met medicatie 100 procent.

Na drie maanden was echter nog slechts 50,9 procent van de deelnemers rookvrij. Het percentage niet-rokers voor e-sigaret en de combinatie e-sigaret met NRT bleef respectievelijk 75 procent en 66,67 procent. Voor NRT was het percentage rookvrije deelnemers echter gedaald tot 30 procent en voor medicatie tot 42,86 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat er na drie maanden rookstop significante verschillen optreden wat de slaagkansen betreft van de verschillende gebruikte hulpmiddelen. Wie gebruik maakt van de e-sigaret, doet het significant beter dan anderen. Deelnemers die probeerden te stoppen met roken door een beroep te doen op de e-sigaret, hadden 1,69 meer kans om nog steeds niet te roken dan wie gebruik maakte van een ander hulpmiddel. Bij wie ook een beroep deed op nicotinevervangers liep dat verschil zelfs op tot 2,35. De mate van hunkering naar een sigaret ('craving') en de ontwenningsverschijnselen verschilden echter niet significant.BELGA16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kong King

  Ik heb altijd gedacht dat stoppen met roken moeilijk was. Ik ben er 10 jaar geleden mee gestopt en het ging vanzelf. Van 35 sigaretten naar 0 zonder enig probleem.

 • Jochen LH Driessen

  Het beste is nog steeds volledig stoppen, zoals ik deed 2 maanden geleden. De sigaret verbannen uit mijn leven na 19 jaar gerookt te hebben. Zonder de klassieke hulpmiddelen of e-sigaret. Gewoon puur op karakter!

 • Bjorn Eeckhout

  En binnen x-aantal jaar komt er een nieuwe studie die zal beweren dat dit zo mogelijk nog ongezonder is dan gewone sigaretten. En zo blijven ze geld verspillen met idiote dure onderzoeken

 • Robke Kerkhofs

  Had alles geprobeerd om te stoppen met roken. Dankzij de e-sig nu 535 dagen zonder sigaretten en 15527 sigaretten niet gerookt. 22/02/2016 is de dag dat ik er eentje kocht. Voel me 1000 maal beter als toen.

 • Luc Deville

  Wie is de opdrachtgever van de studie? Bij veel studies kan men aan de uitslag zien wie de opdrachtgever of financier is van de studie.

Meld een bug