Steeds meer twintigers en dertigers getroffen door 'ouderdomsdiabetes'

THINKSTOCK
Steeds meer twintigers en dertigers lijden aan diabetes type 2, of 'ouderdomsdiabetes'. Die stijging is mede te wijten aan de toename van obesitas, zo schrijft De Standaard.

Diabetes type 2 is wereldwijd in opmars. De ziekte kwam voordien vooral voor bij vijftigplussers, maar dat is verleden tijd. Een ongezonde levensstijl ligt aan de basis van diabetes bij jongere mensen.

Een screening bij mensen met obesitas door het UZ Antwerpen bevestigt de trend. 12 procent van de geteste personen bleek aan diabetes type 2 te lijden; 47 procent zat in een voorstadium.

5,3 procent van de Belgen

Wereldwijd treft diabetes type 1 en 2 ongeveer 350 miljoen personen. Ook België ontsnapt er niet aan: in de gezondheidsenquête van 2013 beweert 5,3 procent van de bevolking ouder dan 15 jaar in België te lijden aan diabetes. Dat is een verdubbeling tegenover 1997.

Verontrustend, zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP), dat in november met de cijfers naar buiten kwam. Volgens de ramingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal diabetes tegen 2030 de op zes na grootste sterfteoorzaak in de wereld zijn.