Sta je buikvet af voor een pijnloze rug

THINKSTOCK
Chirurgen van de Amerikaanse Mayo Clinic testen momenteel een veelbelovende oplossing voor chronische rugpijn door schade aan de tussenwervelschijven. Ze maken daarbij gebruik van geïnjecteerde stamcellen die gewonnen worden uit buikvet van de patiënt.

Beschadigde tussenwervelschijven zijn één van de voornaamste oorzaken van chronische rugpijn. Ongeveer 25 procent van alle mensen krijgt er op een bepaald punt in zijn leven last van. Slijtage aan deze schokdempers in de ruggengraat saboteert de beweeglijkheid en zorgt in veel gevallen voor hevige pijnprikkels, die vaak uitstralen naar de rest van de rug, nek, benen en armen. Wanneer de harde buitenlaag barst, verliest de gelachtige binnenkant vocht, wat kan leiden tot hernia's en zenuwschade. Het is net deze degeneratie die chirurgen nu met buikvet willen aanpakken.

Herstel
Pijnstillers en kinesitherapie kunnen de ongemakken verzachten, maar zijn voor veel rugpatiënten slechts een tijdelijke of weinig verlossende oplossing. Operatieve ingrepen, waaronder wervelfusie of rugprothesen, blijven ingrijpend en gaan gepaard met potentiële risico's en een relatief lange revalidatie. Wat de nieuwe behandeling zo anders maakt, is dat ze ontwikkeld is om schade te herstellen en te beschermen tegen verdere degeneratie.

Buikvet
De nieuwe ingreep begint met een liposuctie van 100 ml vet, goed voor om en bij de 40 miljoen stamcellen. Dat is veel, vergeleken met de 5.000 tot 60.000 stamcellen die gemiddeld gewonnen worden uit ruggenmerg, een proces dat bovendien veel pijnlijker is. Het weghalen van het buikvet gebeurt onder plaatselijke verdoving en neemt ongeveer 20 minuutjes in beslag. In het labo worden de stamcellen uit het vet onttrokken en geïnjecteerd in de probleemzone(s) in de rug.

De achterliggende theorie is dat de stamcellen aangetrokken worden tot de beschadigde regio, waar ze een herstelproces in gang zetten. Uit een eerste testfase bij dieren blijkt dat de hoogte van de tussenwervelschijven met 26 procent verbetert. Daar komt nog bij dat ook de hoeveelheid water in het gelachtige midden toeneemt, wat de rol als schokdemper uiteraard ten goede komt.

Testfase
Momenteel wordt de splinternieuwe behandeling getest op 100 patiënten in verschillende Amerikaanse centra. De komende maanden zullen ze nauwkeurig opgevolgd worden. Wordt vervolgd.

THINKSTOCK