Sperma bedreigd door 'modern leven': 60% minder zaadcellen dan 40 jaar geleden

thinkstock
Het aantal zaadcellen van mannen uit Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gaat met rasse schreden achteruit. Bij mannen in de Westerse wereld is het tussen 1973 en 2011 met 52,4 procent geslonken. Bij het totaal aantal zaadcellen per spermastaal bedraagt de daling zelfs 59,3 procent. Dat melden wetenschappers na de evaluatie van duizenden onderzoeken. Zowel pesticides, hormonenverstorende chemicaliën, voeding en dieet, stress, roken en obesitas worden als mogelijke oorzaken aangewezen.

Chemische stoffen die worden gelinkt aan een daling van het aantal zaadcellen zijn onder meer stoffen die plastic flexibel maken en brandvertragers die in meubels worden gebruikt. Die kunnen de voedselketen binnendringen nadat ze worden opgenomen door planten of gegeten door dieren.

Aardappelen
Een dieet rijk aan alcohol, cafeïne, verwerkt vlees, soja en aardappelen kan ook een averechts effect hebben op de mannelijke vruchtbaarheid.

"Met het oog op het belang van zaadcellen voor de mannelijke vruchtbaarheid en de menselijke gezondheid is dit onderzoek een dringende wake-upcall voor wetenschappers en gezondheidsdiensten overal ter wereld", aldus Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem die het onderzoek leidde.

"Het aantal zaadcellen en andere parameters voor sperma worden geassocieerd met omgevingsfactoren zoals hormoonverstorende chemische stoffen en pesticides, naast levenstijl zoals dieet, stress en zwaarlijvigheid", zo staat in de onderzoeksresultaten. De vorsers, uit Israël, de VS, Denemarken, Brazilië en Spanje, wijzen erop dat daaromtrent dringend onderzoek moet gevoerd worden.

Onvruchtbaarder?
"De functionaliteit van zaadcellen, zoals hun beweeglijkheid maar ook morfologische veranderingen, werden in deze analyse niet opgenomen", luidt het commentaar van Artur Mayerhofer van het biomedisch centrum vann de Ludwig Maximilian-Universiteit in München over de resultaten. "De vraag of uit de data af te leiden is dat mannen daadwerkelijk onvruchtbaarder zijn geworden, blijft open", meent de Duitse wetenschapper, die niet bij het onderzoek was betrokken.

Het dalend aantal zaadcellen is misschien slechts het topje van de ijsberg, aldus Mayerhofer. Bedenkelijk is wel de trend, waarop het onderzoek wijst: een stijging van het aantal teelbaltumoren, cryptorchisme (niet-ingedaalde teelbal) en andere problemen zoals een samenhang met algemene morbiditeit en mortaliteit.

De resultaten van het onderzoek van het wetenschappelijk team rond Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem werden in het vakblad Human Reproduction Update gepubliceerd.