Exclusief voor abonnees

Spelen schoonheidsinstituten doktertje? Artsen luiden de alarmbel

“Dit ruikt naar illegale uitoefening van de geneeskunde”

-
Getty Images -
Artsen zijn erg op hun hoede, nu blijkt dat schoonheidsinstituten opleidingen en producten aanbieden die voorbehouden zijn aan dokters. “Niet-bevoegden die met hyaluronzuur aan de slag gaan ... Daar kan permanente weefselschade van komen, of zelfs blindheid”, waarschuwt dokter Marc Moens.

Schoonheidssalons zijn razend populair. Hun producten vliegen de deur uit en ze bieden ook steeds vaker opleidingen aan. Bepaalde handelingen mogen echter uitsluitend door dokters worden gesteld. Wat botox betreft, was die boodschap - na jaren van misbruik - al doorgedrongen. Maar er stellen zich nieuwe problemen.

Medische handeling

Zo is hyaluronzuur, dat volgens de reclame de huid zou verjongen en de lippen voller doen lijken, al een tijdje een hype. Het wordt niet alleen verwerkt in crèmes, velen zien er ook een alternatief in voor botox.

Artsen trekken echter aan de alarmbel. “Het inspuiten van hyaluronzuur móet gebeuren door een erkende arts”, zegt dokter Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten BVAS. “Dit is een medische handeling, omdat je door de huid dringt. Maar we weten dat er inbreuken gebeuren. Jammer genoeg wordt daar zelden of nooit tegen opgetreden.” 

De conclusie van dokter Moens is duidelijk: “Wanneer niet-artsen zulke handelingen stellen, spreken we over illegale uitoefening van de geneeskunde, met alle risico’s van dien. Als hyaluronzuur in een slagader terechtkomt, krijg je mogelijk weefselschade en kan er huid afsterven. Zelfs blindheid is een mogelijk neveneffect. En dán komen mensen natuurlijk wél naar een erkende arts voor een herstelbehandeling.”

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Reclame spoelt bij velen voortdurend hun hersenen en verder is het allemaal platte commerce & jobcreatie :-) Iedereen moet een stiel vinden om geld te verdienen tegenwoordig. De teller draait voor iedereen naar ouder worden en gezondheid vind ik het belangrijkste.

 • Dominique Hermys

  Ik vind mensen die op een normale manier verouderen veel mooier. Die hebben charme.

 • Mario Moretti

  Ja gelukkig dat er bij een erkende arts het altijd goed afloopt....NOT

 • Erwin De Meyer

  Aanvaard gewoon dat je ouder wordt en rimpels krijgt. Al de rest is geldklopperij en zever in pakskes.