SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

Unsplash
Wie is nog niet in het midden van de nacht uit bed gesprongen, kermend van de plotse pijn in zijn of haar kuit. Wij vroegen aan sportarts Luk Buyse wat je eraan kan doen. 

“Kuitkrampen steken onwillekeurig de kop op. Ze zijn niet te voorspellen en kunnen een aantal seconden tot enkele minuten extreme pijn veroorzaken. Die pijn ontstaat door een gedeeltelijke of gehele samentrekking van de spier. Vaak is de samentrekking zichtbaar als een zwelling of voelbaar als een verharding. Word je geconfronteerd met een kuitkramp, probeer dan je been voorzichtig te stretchen. Breng het been met de kramp achteruit, zorg voor een gestrekte knie en probeer je hiel plat op de grond te zetten. Een spierscheur zal je er niet gauw van krijgen, maar wees wel voorzichtig. Ga niet te ver bij het stretchen en voel zelf aan hoever je kan gaan.

Zit je in een wedstrijd en moet je echt doorgaan, herneem dan de wedstrijd op een rustig tempo. Als het kan, stop meteen met sporten, zodat je de spier voldoende rust kan geven om te herstellen. Plotse spiersamentrekkingen kan je niet altijd voorkomen, maar de oorza- ken worden vaak gezocht bij onvoldoende drinken, een tekort aan mineralen of overmatig sporten. Als je niet gewend bent om te sporten, raad ik ten zeerste aan om je training rustig op te bouwen. Probeer zeker niets te forceren, want dan zouden spierkrampen weleens onvermijdelijk kunnen zijn. Drink voldoende tijdens het sporten. Hou het niet alleen bij water, maar drink ook sportdrank die een deel van het zoutverlies door zweten compenseert.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philomena Vanderweyen

    Dank u voor de tip,ga ik zeker toepassen wanneer ik nog eens wakker "schiet" van de krampen.

  • piet devlieger

    Een heel probaat middel om geen krampen te krijgen is een stuk zeep in een stoffen zakje of in een stuk nylonkous in je bed te leggen ter hoogte van je benen. Na een maand of twee droogt de buitenkant van de zeep wel uit en dan kan je die afschrapen of een nieuw stuk zeep gebruiken. Ik geloofde het eerst niet maar het werkt prima - ik heb het al met veel succes aan tal van mensen aangeraden.