Sneller verzadigd zijn met minder calorieën? Kies voor dit type voeding

thinkstock
Wil je sneller een vol gevoel krijgen na de maaltijd, zonder daarvoor calorierijke voeding te moeten eten? Let dan op de structuur van wat je in je mond stopt. Voedingsmiddelen die meer tijd en moeite kosten om te eten, geven sneller een verzadigd gevoel. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse voedingsdeskundige Guido Camps, schrijft de Volkskrant. 

Als je na een maaltijd een vol gevoel hebt, betekent dat niet altijd dat je maag ook gevuld is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse voedingsdeskundige Guido Camps waarover 'de Volkskrant' bericht. De wetenschapper liet een vijftigtal proefpersonen shakes drinken die varieerden in dikte. "Wie een dikke shake dronk met mínder calorieën, voelde zich veel voller, bereikte dat gevoel veel eerder en behield het ook langer. Terwijl we met een MRI-scan zagen dat de maag al leeg was." 

Wortels als snack

De expert concludeert daaruit dat voedingsmiddelen die meer tijd en moeite kosten om te eten, vaak verzadigend werken. Hij verwijst daarbij naar het verschil tussen enkele stukken fruit eten en een fruitsapje drinken. "Het kost meer moeite om de hoeveelheid fruit die in dat sapje zit als stukken te eten, dan om het sapje te drinken. Van die stukken heb je sneller genoeg, terwijl ze evenveel calorieën bevatten als het drankje." De voedingsdeskundige geeft ook nog een snacktip mee: "Wortels houden je lang bezig, zorgen voor veel gedoe met kauwen en slikken. Ze bevatten weinig calorieën, maar je zit er snel vol van."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fons Billen

    95% van de kinderen vragen achter een snoepje chocolaatje koekje chips , heb nog nooit een kind achter een wortel of een raap horen vragen !