Smeren maar: zoveel zonnecrème moet je precies gebruiken

Getty images
Je leest het tegenwoordig overal: het gevaar voor huidkanker wordt steeds groter, we beschermen ons niet goed genoeg tegen de zon, we smeren te weinig. Maar hoeveel zonnecrème heb je precies nodig? Spoiler: veel meer dan je dacht.

Eerst is het belangrijk om je lichaam in zones te verdelen. Zone 1 is je gelaat en hals, zone 2 en 3 zijn respectievelijk je linker- en rechterarm. Zone 4 is je borst/decolleté, zone 5 de buik totde liezen, zone 6 en 7 je linker- en rechterbeen aan de voorkant. De achterkant van je benen zijn weer twee zones (10 en 11). Je bovenrug en schouders is ook een zone (8), net als je onderrug en bips (9). Onderstaande raad komt van cosmeticamerk Avène.

POMPFLACON

Zes keer drukken voor één smeerbeurt op neus, kin, voorhoofd, wangen en hals (zone 1).

GEWONE TUBE

Een vingerlengte van het product voor gezicht en hals, twee vingers voor elke andere zone.

SPRAY (met melkachtige substantie)

Twaalf verstuivingen voor elk van de lichaamszones (2 tot 11) en zes tot acht verstuivingen voor kinderen. Dus dat betekent écht twaalf keer sprayen op je been. Veel - we weten het - maar wel nodig!

NEVEL (waterachtige sprays)

Breng het product gul aan door twee tot drie secondes te sprayen op elke zone.

Pas als je deze hoeveelheid smeert, haal je de volledige beschermingsfactor op de verpakking. Smeer je minder, dan vermindert ook de bescherming en smeer je dus misschien in plaats van een factor 50 slechts een factor 15.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Wat zegt de flacon of spray zelf? Secundo... was er hier niet recent een artikel dat sprays niet of minder veilig zijn?

 • Lia Schuijt

  En dan hebben we straks allemaal een vit. D gebrek omdat de zon niet bij de huid kan

 • Michel Bossier

  opgemaakt door zonnecremefirma's ? ik doe met 1 fles normaal 1 week als de zon elke dag schijnt .maar blijkbaar mag ik daar maar 1 u mee doen als ik dit hierboven lees.allee gat in de markt .zonnecreme van 10 l .daar doe ik dan een week mee volgens dit nieuwtje

 • jan janssens

  vroeger bestond het nochtans niet .... gewoon matig in de zon liggen. Zeker de eerste dagen, vanaf je een bruin tintje hebt is het reeds veel veiliger

 • Hugo Schelstraete

  Nooit gebruiken, het helpt je huid naar de knoppen. Pure commerciele onzin. Hoe meer je smeert, hoe meer je moet smeren.